Külföld

2010.10.15. 06:36

Kiengedték a norvég diáklány feltételezett gyilkosát

Még a múlt héten kiengedték az őrizetből a kínai Zhao Feit (Csao Fej), akit azzal gyanúsítanak, hogy megölt egy 21 éves norvég diáklányt augusztus végén Budapesten - tudta meg az MTI pénteken Pekingben norvég forrásból.

MTI

A kínai hatóságok az észak-európai ország rendőrségi kapcsolatokért felelős illetékesével tudatták, hogy a helyi törvények szerint - miután nem állnak rendelkezésükre a bizonyítékok - Csao legfeljebb 30 napig volt fogva tartható. A hírt az oslói külügyminisztérium megerősítette; Ragnhild Imerslund, a külügyminisztérium igazgató-helyettese mindazonáltal megállapította, hogy nincs összefüggés a történtek és aközött, hogy Pekinget Norvégia ellen hangolta egy kínai ellenzéki személyiség Nobel-békedíjjal való kitüntetése.
A norvég Dagbladet című lap és az NRK televízió munkatársai úgy tudják, hogy Csao Fejt egy nappal a díj odaítélése előtt engedték ki, s ezután heti rendszerességgel jelentkeznie kell a rendőrségen. Ugyancsak egyes norvég lapértesülések szerint Magyarország még nem döntött a bizonyítékok átadásáról, mások azt állítják, hogy a Kínában halálbüntetés kockázatával járó eljárásához a magyar hatóságok nem hajlandók kiadni az eddigi nyomozati eredményeket. A magyar nagykövetség az MTI érdeklődésére azt a választ adta, hogy nem kapott semmiféle hivatalos értesítést az ügyben.
A norvég internetes média pénteken a két fiatal közös képeivel illusztrált összefoglalókat közöl. A fejlemények kapcsán Karoline Henriksen, a megölt Pernille Marie Thronsen családjának ügyvédje az NRK-nak elmondta: a család felháborítónak tartja, hogy Csao szabadon járhat-kelhet Peking utcáin, s remélik, nem tűnik el.
A 26 éves férfit a múlt hónap közepén vették őrizetbe. Akkor Csiang Jü (Jiang Yu) külügyi szóvivő úgy nyilatkozott, hogy a kínai hatóságok zökkenőmentesen együttműködnek a magyar hatóságokkal, de a gyanúsítottal szembeni eljárást - mivel a két ország között nincs kiadatási egyezmény - Kínában fogják lefolytatni, vádat Kínában emelnek ellene, s amennyiben bűnösnek találják, ott is ítélik el.
A norvég diáklányt egy VII. kerületi, Hársfa utcai kollégiumban ölték meg, holttestére augusztus 29-én találtak rá. A feltételezett elkövető - aki addig szintén diákként tartózkodott Magyarországon - még a bűncselekmény napján repülőgépen elhagyta az országot. A magyar rendőrség később nemzetközi körözést adott ki Csao Fej ellen, mert bizonyítékai voltak arra, hogy ő gyilkolt.

Címkék#gyilkosság
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!