Külföld

2010.10.30. 09:10

Clinton a területi viták békés rendezését szorgalmazta az ASEAN-csúcson

Hanoi - A területi viták békés rendezését szorgalmazta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozójának zárónapján, szombaton Hanoiban.

MTI

A fórum keretében tartott Kelet-Ázsia Csúcson (EAS) a washingtoni diplomácia vezetője beszédében nem utalt közvetlenül a Kína és Japán között nemrégiben egy vitatott hovatartozású sziget kapcsán kirobbant konfliktusra.
   
Mint mondta, az Egyesült Államok nemzeti érdeke a hajózás szabadságának, és az akadálymentes kereskedem biztosítása. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha területi vita keletkezik, azt békésen, a nemzetközi jog alapján törekszenek megoldani.
   
Clinton dicsérte Kínát azért, mert egy hivatalos és kötelező érvényű magatartási kódex kidolgozására tett javaslatot a területi viták megoldására. Megfigyelők szerint ugyanakkor az amerikai külügyminiszter burkolt megjegyzése jelzés lehet Kínának arra, hogy az Egyesült Államok többet szeretne látni Pekingtől ezen a téren.
    
Kína és Japán az utóbbi évek legsúlyosabb diplomáciai válságát éli. A kapcsolatok azt követően romlottak meg, hogy a japán parti őrség szeptember 7-én elfogott egy kínai halászhajót a Kelet-kínai-tengeren lévő, vitatott hovatartozású Tiaojü- (Diaoyu), japánul Szenkaku-szigetek közelében, és a hajó kapitányát több mint két héten át fogva tartotta. Kína többször is leszögezte, hogy a szigetek feletti szuverenitását megkérdőjelezhetetlennek tartja, míg Tokió azt állítja, hogy nincs szigetvita, a szigetek nemcsak Japán ellenőrzése alatt vannak, hanem az ország területét is képezik. A területekre Tajvan is igényt tart.
   
A csúcson Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő arról beszélt, hogy Peking kész együttműködni másokkal a kelet-ázsiai térség kooperációjának elmélyítésében. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a térség integrációs folyamatában tiszteletben kell tartani az ASEAN vezető szerepét. Törekedni kell arra is, hogy a már kialakult tárgyalási formák továbbra is fennmaradjanak.  Üdvözölte Oroszország és az Egyesült Államok részvételét a csúcson - a külügyminiszterek kaptak meghívást -, egyben reményét fejezte ki, hogy a két ország konstruktív szerepet tölt be majd.
   
A sorrendben ötödik Kelet-Ázsia Csúcson az ASEAN országok vezetői, valamint hat másik, úgynevezett "beszélgető partner", - Ausztrália, Kína, India, Japán, Dél-Korea és Új-Zéland - vesz részt. Az ASEAN tíz tagállama: Malajzia, Indonézia, Fülöp-szigetek,  Szingapúr, Thaiföld, Brunei, Laosz, Vietnam, Kambodzsa és Mianmar.
   
Az idei kelet-ázsiai csúcsra különleges vendégként meghívták Oroszországot és az Egyesült Államokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!