Külföld

2010.06.25. 16:00

Megpofozott egy újságírót Sarkozy testőre

Párizs- Megpofozta a France3 francia közszolgálati televízió újságíróját a francia elnök biztonsági szolgálatának egyik tagja - közölte pénteken a csatorna.

MTI

Az incidens szerda este történt, amikor Nicolas Sarkozy a legnagyobb titokban az egyik párizsi külvárosba látogatott. A sajtót szándékosan nem értesítette az elnöki stáb, a France3 azonban éppen akkor forgatott Seine-Saint-Denis pályaudvarán egy riportot a kábítószer-kereskedelemről, amikor testőrei kíséretében betoppant az államfő. Egy helyi fiatalt - aki hangos sértegetéssel fogadta az elnököt - azonnal félrevezette a biztonsági szolgálat.
   
A tévések meg akarták örökíteni az eseményt, de az egyik testőr ezt megakadályozta, s miközben megpróbálta elvenni a kamerát, egy pofont is lekevert az egyik újságírónak.
   
"Teljesen véletlenül voltunk ott, egy egész más téma miatt" - mondta az Europe 1 kereskedelmi rádiónak az érintett. Pierre Lassus operatőr beszámolója szerint egyszer csak meglepődve látta, hogy a szomszédos rendőrőrsről kilép az államfő, és ugyanabban a pillanatban egy őt sértegetni kezdő fiatalt letartóztatnak a rendőrök.
   
"Megpróbáltam filmezni, de nem engedték. Az egyik ember odajött hozzám és egyből megpofozott, majd közölte, hogy itt nem filmezünk" - tette hozzá a riporter.
   
A kamera így csak messziről rögzítette, hogy egy férfi fekszik a földön. Az újságíró szerint vér borította. Sarkozy az incidenst követően azonnal távozott a helyszínről.
   
A közszolgálati televízió újságíró-szakszervezete a sajtószabadság megsértése miatt feljelentést tett a rendőrségen, valamint arra kérte a belügyminisztériumot, hogy rendeljen el belső vizsgálatot a történtek tisztázására.
   
A Sarkozyt sértegető 21 éves büntetlen előéletű férfi nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett letartóztatása során. Gyorsított eljárásban péntek délután az államfő és rendőrök gyalázása miatt 35 órányi közmunkára ítélte a Bobigny-i bíróság. Ügyvédje "jó döntésnek" nevezte a bíróság ítéletét, amelyet ügyfele elfogadott és nem kíván ellene fellebbezni. A per felperesei azok a rendőrök voltak, akiknek az elítélt a letartóztatáskor ellenállt, és akik szintén megsérültek. Az ő ügyvédjük viszont túl enyhének tartotta a bíróság ítéletét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!