Külföld

2010.06.27. 05:34

Észak-Koreát és Iránt bírálták a nyolcak vezetői

Iránt és Észak-Koreát bírálták a világ nyolc legfontosabb ipari államának vezetői a kanadai Huntsville város közelében megrendezett csúcstalálkozójukról kiadott szombati közlemény szerint, de foglalkoztak a "tarthatatlan" gázai helyzettel is, és felvázoltak egy ötéves tervet az afganisztáni kivonulásról.

MTI


 Észak-Korea ügyében az orosz ellenállás miatt nem sikerült elfogadni egy keményebb megfogalmazást - közölték diplomaták.
A G8 vezetői kötelezték magukat, hogy "integrált és egyeztetett" akcióval lépnek fel a terrorizmus ellen - áll a nyolc ország által kiadott külön nyilatkozatban. A G8 eltökélt arra, hogy együttműködjön a fő kihívások terén, így a közlekedés és a határok biztonságának szavatolásáárt, valamint a vegyi, biológiai, nukleáris és radiológiai terrorizmus, továbbá az erőszakos szélsőségesség és az erőszakhoz vezető radikalizálódás ellen. 
 Emlékeztetve arra, hogy a terrorcsoportok és más bűnöző szervezetek olyan térségekben terjednek, ahol a kormányok nem képesek és nem áll módjukban reagálni a sérülékeny biztonság jelentette kockázatokra, a Nyolcak vállalták, hogy közösen nyújtanak segítséget ezeknek az országoknak, nevezetesen Afganisztánnak, Pakisztánnak, a Szahel-övezetnek, Szomáliának és Jemennek.
Az amerikai hírügynökség szerint azért kerültek előtérbe a csúcstalálkozón a politikai kérdések, mert kiderült, hogy az általánosságoktól eltekintve a gazdasági válságból való kilábalás módozataiban nem tudnak közös nevezőre jutni a vezetők. "Sajnos nincs közös állásfoglalásunk sem a bankadóról, sem a pénzügyi tranzakciók megadóztatásáról" - jelentette ki Angela Merkel német kancellár. "Abban viszont egyetértettünk, hogy vége a nagy költségekkel járó programoknak, és bele kell vágni ezek elhagyásába" - tette hozzá.

Nicolas Sarkozy francia elnök ugyanerről azt mondta, hogy "szükség van egy keret megállapodásra a bankok megadóztatásához, és ez meg is lesz" (a Nyolcak tanácskozását követő Húszak értekezletén). "Abban mindeni egyetértett, hogy a legjobban eladósodott és leginkább deficites országoknak csökkenteniük kell a hiányukat. Azt is elhatároztuk, hogy egyeztetjük a válsághoz való hozzáállást."
Stephen Harper kanadai miniszterelnök azt emelte ki, hogy a jövőben "megengedhetetlen az olyan gazdasági kataklizma, mint a Lehman Brothers bank 2008-as összeomlása" volt. "Nagyon komolyan megígértük, hogy nagyon oda fogunk figyelni az ilyen helyzetekre" - mondta újságíróknak.
A csúcstalálkozót a Muskoka-tavaknál, egy üdülőben tartották. A politikusok helikopteren utaztak vissza Torontóba. Barack Obama amerikai elnök a haditengerészet egyes számú gépén magával vitte David Cameron brit kormányfőt, akivel külön találkozót tart.
A G8 következő csúcsértekezlete a jövő tavasszal lesz Nizzában - jelentette be Nicolas Sarkozy francia elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!