Külföld

2010.06.04. 06:44

Benyújtotta lemondását a japán kormány

Tokió - Benyújtotta lemondását pénteken az egész japán kormány, megnyitva ezzel az utat ahhoz, hogy a kormánypárt új miniszterelnököt válasszon, s így nagyobb esélyekkel induljon neki az egy hónap múlva tartandó szenátusi választásoknak.

MTI

Hatojama Jukio japán kormányfő szerdán Tokióban pártja, a balközép irányzatú Japán Demokrata Párt (DPJ) vezetői előtt jelentette be lemondását. A tavaly szeptember 16-án hivatalba lépett, 63 éves japán kormányfő népszerűsége a mélypontra, alig 17 százalékra zuhant azt követően, hogy Hatojama - ígéretével ellentétben - nem érte el az Okinava szigetén működő amerikai támaszpont áthelyezését. A kormányfő elismerte, hogy a pénzügyi botrányok és okinavai bázis ügye késztette lemondásra, de megerősítette azt a véleményét, hogy a japán-amerikai biztonsági együttműködés alapfeltétele a térség békéjének. Hatojama négy év alatt a negyedik japán kormányfő a sorban, aki úgy távozik posztjáról, hogy egy évet vagy annál kevesebbet töltött a miniszterelnöki bársonyszékben. Pedig Japán nehéz helyzetben van: a világ második legnagyobb gazdasági hatalmának óriási az adósságállománya, tavaly komoly visszaesést mutatott a gazdasága és egyre öregebb a lakossága.
A miniszterelnöki poszt legfőbb esélyese Kan Naoto eddigi pénzügyminiszter, akit még pénteken várhatóan előbb a DPJ elnökévé választanak, majd néhány órával később a parlamentben megkapja a kormányfői posztot.
Hatojama Jukio távozása egyébként máris adott némi lendületet a kormánypártnak: a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint egy hét alatt 6 százalékkal bővült a párt támogatóinak száma, s ma már a lakosság 27 százaléka támogatja politikáját.

Címkék#Japán
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!