Külföld

2010.03.23. 12:44

A csehek elutasításították a roma nyelv tanításának ötletét

Pozsony/Prága - Csehek tízezrei utasították el egy hét leforgása alatt azt a minisztériumi elképzelést, hogy a csehországi iskolákban legyen választható tantárgy a roma nyelv.

MTI

A Lidové Noviny című konzervatív napilap keddi kiadása szerint a Facebook közösségi hálón nyilvánosságra hozott petíciót a roma nyelv tanítása ellen nem egészen egy hét alatt több mint 40 ezer ember írta alá.

A tekintélyes prágai napilap a múlt héten írt arról, hogy az oktatási tárca mérlegeli: választható tantárgyként a jövő évtől kezdve bevezeti a roma nyelv tanítását is az általános, esetleg a középiskolákban.

"Támogatjuk az etnikai kisebbségek oktatását. Ugyanakkor szeretnénk elérni, hogy az iskolások körében többet tudjanak a roma nyelvről és kultúráról" - mondta akkor a lapnak Klára Laurencíková, a tárca speciális oktatási osztályának igazgatója.

A felvetés aránylag nagy visszhangra talált, de a támogatók jóval kisebb számban vannak, mint az ellenzők. A Facebookon megjelent a javaslatot ellenzők petíciója. A témával, s általában a romákkal kapcsolatban ugyanakkor nagyon sok idegengyűlölő, rasszista vélemény fogalmazódott meg a Facebookon és az internetes oldalakon általában - írja a Lidové Noviny.

A petíció aláírói között egyes vélemények szerint elsősorban fiatalok, középiskolások vannak. Gabriela Hrabanová, a kormány mellett működő, roma ügyekkel foglalkozó tanácsadó testület elnöke szerint ez is azt bizonyítja, hogy a felvilágosításra ezen a téren, ebben a témában nagy szükség van.

"A csoportban megfogalmazott vélemények általában jól tükrözik a cseh társadalom romaellenes hangulatát. Ha szélesíteni tudnánk a romákról való ismereteket, a helyzet megváltozhatna" - nyilatkozta Hrabanová a Lidové Novinynek.

Csehországban a legutóbbi népszámláláskor (2001) mintegy 11 ezer személy vállalta roma nemzetiségét. A különböző becslések szerint a csehországi romák száma azonban legalább 200-250 ezer. A romák és a többség kapcsolata feszült, és több helyen nyílt konfliktusokat eredményezett. Számos cseh nagyváros peremén a rendszerváltás után roma gettók alakultak ki. A romák körében a munkanélküliségi ráta több régióban eléri a 80-90 százalékot is. A kormányok ugyan több programot is elfogadtak, de komolyabb, kézzelfogható eredménye ezeknek eddig nincs. Cseh szociológusok szerint a roma probléma valamiféle megoldására hosszú évtizedek kellenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!