Külföld

2010.01.24. 14:52

Haitin van a debreceni mentőcsapat - káosz alakult ki segélyosztáskor

DH - A Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM) vasárnap megérkezett Haitire, hogy sátorkórházat állítson fel. A földrengés sújtotta szigetországban elszabadultak az indulatok egy segélyosztás alkalmával.

MTI

 

Késmárky András, a DEKOM vezetője első bejelentkezésekor elmondta: jelenleg Port-au-Prince-ben tartózkodnak, hétfőn este - magyar idő szerint éjszaka - azonban áthelyezik a csapatot egy hegyre, ahol valószínűleg nem lesz térerő, s nem tudnak majd jelentkezni.
Az orvoscsoport vezetője korábban azt mondta az MTI-nek, hogy sátorkórház felállításával olyan helyen kívánnak segíteni a sérülteken, ahová eddig nem, vagy csak kis számban jutottak el a mentőcsapatok.
Fontos küldetésüknek tekintik azt is, hogy részt vegyenek a járvány kitörésének megakadályozásában - mondta Késmárky András.

Figyelmeztető lövésekkel és könnygázzal kellett megfékezniük az ENSZ-katonáknak szombaton egy segélyosztásnál összeverődött, több száz fős tömeget Port-au-Prince-ben.
A brazil kéksapkások egy régi katonai repülőtéren létesített segélyhelynél próbálták fenntartani a rendet. A tömeg előbb békésen állt sorban az élelmiszercsomagokért, szójababolajért és vízért, de később megrohanta a szállítmányt, s az ENSZ-katonáknak be kellett avatkozniuk: csak fegyverhasználattal és könnygázzal sikerült jobb belátásra bírni a rendbontókat.
Az ENSZ humanitárius akcióinak összehangolásáért felelős szervezet (OCHA) szóvivője, Elisabeth Byrs Genfben elmondta, hogy elszigetelt esetről van szó. Ritkán jeleztek hasonló incidenst a haiti humanitárius műveletek során. "Nem rendkívüli, hogy a lakosok kétségbeesése miatt történnek ilyen esetek, de az ENSZ haiti békefenntartó alakulata minden humanitárius akciót kézben tart" - jelentette ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!