Külföld

2009.10.04. 06:28

NAÜ: Iránnak elég információja van az atombombagyártáshoz - The New York Times

Washington - A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakemberei titkos elemzőmunkával arra a következtetésre jutottak, hogy Irán "elég információval rendelkezik atombomba tervezéséhez és előállításához" - jelentette szombaton a The New York Times című amerikai napilap internetes kiadása.

MTI

A jelentés megjelenését csak néhány órával előzte meg, hogy Mohamed El-Baradei, a NAÜ még éppen hivatalban lévő főigazgatója Teheránba érkezett tárgyalások céljából. Megbeszéli az Irán által újonnan bejelentett, de még el nem készült kúmi urándúsító létesítmény NAÜ általi ellenőrzésének menetrendjét.
   

Irán csütörtökön Genfben tárgyalt vitatott atomprogramjáról hat nagyhatalommal, és "elvben" beleegyezett abba, hogy dúsított uránjának legnagyobb részét Oroszországban és Franciaországban dolgoztatja fel újra.
   

A NAÜ szerint "Iránnak elég információja van ahhoz, hogy képes legyen megtervezni és előállítani egy működő láncreakciójú nukleáris eszközt fegyverminőségűre dúsított urán felhasználásával".
   

A The New York Times nevek megadása nélkül közölte, hogy vele európai tisztségviselők ismertették a NAÜ következtetéseit. A NAÜ jelentése - amelynek címe Irán atomprogramjának lehetséges katonai dimenziói - már korábban készült, majd felfrissítették, de az egyik nyilatkozó szerint "mint hivatalos dokumentum még nem kiadásra kész". Az iráni védelmi minisztériumban valószínűleg 2002-ben elkezdett összetett program célja "olyan atomtöltet kifejlesztése, amelyet a Sahab-3 rakétarendszer juttatna célba" - írta a lap. "Az irániak széleskörű kutatásokat és kísérleteket végeztek atomfegyverek tökéletesítése végett", de az nem derül ki a jelentésből, hogy milyen messzire jutottak - tette hozzá.
   

"A NAÜ jelentéstervezet megállapítja azt is: nagyon valószínű, hogy Irán külső forrásokból szerzett annyi információt, hogy azokat saját viszonyaihoz alakítva meg tudjon tervezni és legyártani egy láncreakciós bombát" - folytatta a The New York Times, amely úgy tudja, hogy az utóbbi hónapokban vita pattant ki a NAÜ-n belül a jelentésről, mert Baradei ellenezte, hogy az ENSZ-szervezet "konfrontációs stratégiát" alakítson ki Iránnal szemben. "Az utóbbi hetekben szivárogtattak ki részleteket a jelentésből, talán azzal a céllal, hogy sürgessék Baradeinél annak nyilvánosságra hozatalát" - véli a lap.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!