Külföld

2009.06.10. 07:51

Észak-Korea ballisztikus rakéta indítására készül

Moszkva - Az orosz védelmi minisztérium úgy értesült, hogy Észak-Korea ballisztikus rakéta indítására készül - jelentette szerdán internetes oldalán az Interfax orosz hírügynökség az orosz légvédelmi erők vezérkarának egyik magas beosztású tisztségviselőjét idézve.

nincs nev

"Vannak bizonyos információink a rakéta típusáról és jellemzőiről, de az indítás időpontjáról nincsenek pontos adataink" - közölte a név nélküli nyilatkozó vezérkari illetékes. Hozzátette, hogy az orosz légtér- és űrellenőrző eszközök folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet, és ballisztikus rakéta felbocsátása esetén azonnal tudomást szereznek róla.
   
Érezhetően nőtt a feszültség a kelet-ázsiai térségben azután, hogy Észak-Korea áprilisban nagy hatótávolságú rakétát tesztelt, több mint két hete pedig kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd egy hét leforgása alatt hat rövid hatótávolságú rakétát is fellőtt.
   
Az orosz hírügynökség külügyi forrásokra hivatkozva már kedden beszámolt arról, hogy Phenjan a nemzetközi tiltakozással dacolva újabb rakétakísérletre készül. A dél-koreai sajtó néhány nappal korábban azt jelentette, hogy Észak-Korea hamarosan gyaníthatólag egy interkontinentális rakétát és egy közepes hatótávolságú rakétát akar tesztelni.
   
A közepes hatótávolságú rakétát valószínűleg a keleti partvidékről lövik ki, erre utal, hogy június 9. és 29. között Észak-Korea megtiltotta hajók közlekedését felségvizein Vonszan kikötőváros 265 kilométeres körzetében.
   
A nagy hatótávolságú rakétát a dél-koreai sajtó értesülése szerint a sztálinista vezetésű ország északnyugati partvidékén lévő Muszadan-ri kilövőállomásról indítják. Az érintett partszakaszhoz közeli vizekről is kitiltották a hajókat. A rakétát állítólag június elején a kilövőállomásra szállították, de a kísérlet előkészületei két hetet vesznek igénybe, ezért az újabb rakétaindítás június 16. körül várható, Ri Mjong Bak dél-koreai elnök washingtoni látogatásával egy időben. Hírek szerint egy ahhoz hasonló rakétáról lehet szó, amilyent Phenjan április 5-én tesztelt. A szóban forgó eszköz hatótávolsága szakértők szerint 6700 kilométer. Ez azt jelenti, hogy a rakéta elvileg elér Alaszkáig, vagyis amerikai területre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!