Külföld

2009.04.08. 09:51

Rendőri erőszak miatt halt meg a londoni G20-tüntetés áldozata

London - Rendőri támadás érte azt a férfit, aki életét vesztette a múlt heti londoni G20-csúcstalálkozót kísérő tüntetések idején - ez derül ki az egyik brit napilap által szerdán nyilvánosságra hozott videofelvételből.

nincs nev

A húsz legnagyobb ipari és fejlődő ország állam- és kormányfői múlt csütörtökön tartottak válságkezelő célú értekezletet Londonban. A rendezvény előtt és alatt különböző antikapitalista, anarchista és környezetvédő csoportok rendeztek többezres tüntetéseket, amelyek részvevői időnként összecsaptak a rendőrökkel, és banki irodaépületeket rongáltak meg. 

A 47 éves Ian Tomlinson újságárus az értekezlet előestéjén, a londoni Cityben halt meg. Az első beszámolók szerint nem a rendőrökkel vívott összecsapásokban sérült meg, hanem szívroham végzett vele. 

A The Guardian - a legnagyobb baloldali brit napilap - által szerdán bemutatott amatőr felvételen azonban látszik, hogy a tüntetők felé tartó egyik járőrosztagból kilép egy rendőr, hátulról nagy erővel ellöki a férfit, aki elzuhan, és beveri a fejét a járdán. A felvételt egy amerikai állampolgár készítette, aki üzleti úton járt Londonban. 

Tomlinson a munkahelyéről, egy közeli újságosboltból tartott hazafelé, és semmi köze nem volt a tüntetésekhez. Fellökése után néhány indulatos szót váltott a rendőrökkel, majd felállt és továbbindult, ám néhány perccel később, az utcán összeesett. 

A rendőrök próbáltak rajta segíteni - eközben a tüntetők üvegpalackokkal dobálták őket -, de Tomlinson nem sokkal később, a helyszínre hívott mentőautóban meghalt. 

A The Guardian által megszólaltatott szemtanúk szerint az újságárust már a felvételen látható incidens előtt néhány perccel is bántalmazták a rendőrök, és akkor is elesett. 

A Scotland Yard az eset után kiadott első közleményében nem tett említést arról, hogy Tomlinson bármilyen módon érintkezésbe került volna a tüntetések helyszíneit biztosító rendőrökkel. 

Az ellenzéki liberális demokraták igazságügyi szóvivője, David Howarth szerdán azt mondta a BBC-nek, hogy a felvétel nyomán teljes körű bűnügyi vizsgálatnak kell következnie, mivel egyértelmű, hogy egy járókelő sérelmére elkövetett, nem provokált rendőri támadásról van szó. 

A rendőrség elleni panaszok ügyében illetékes független bizottság (IPCC) közölte, hogy vizsgálja az ügyet, és ehhez fel fogja használni a brit laphoz eljuttatott videót is. 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!