Külföld

2009.03.19. 10:10

Visszafizetik a bónuszukat az AIG-menedzserek

USA - Az AIG vezetői elkezdték visszafizetni a jutalmukat, miután hatalmas botrányt váltott ki, hogy a biztosítótársaság 160 millió dollárnyi prémiumot oszt ki, miközben a céget az amerikai kormány bankmentő programja, vagyis az adófizetők pénze mentett meg az összeomlástól.

nincs nev

Edward Liddy, az amerikai óriásbiztosító vezérigazgatója egy kongresszusi meghallgatáson elmondta: azt kérte a vállalat vezetőitől, hogy közülük azok, akik legalább 100 ezer dolláros prémiumot kaptak, fizessék vissza annak legalább a felét. Ez a 418 jutalmazott vezető közül 298-at érint. 

Elmondta azt is, hogy több vezető halálos fenyegetést kapott, nyilvánvalóan dühös adófizetőktől - közölte a HVG. 

A The New York Times szerint az AIG az állami mentőöv óta összesen 220 millió dollárt fizetett ki alkalmazottainak jutalomként, az első 55 millió dollárt még decemberben. 

Barack Obama elnök Kaliforniában kijelentette: a közvéleményhez hasonlóan őt is felháborította az AIG-jutalmak ügye. Leszögezte, hogy elnökként felelősséget vállal az ügy rendezéséért. Kijelentette, hogy kormányának megvannak az eszközei az olyan visszaélések megelőzésére, amelyek az AIG-nél is történtek, hivatala külön hatóságot létesít az ilyen ügyek megoldására. 

A még George Bush elnöksége alatt kezdődött szövetségi bankmentő program nagyon népszerűtlen, és ez veszélyezteti Obama további pénzügyi válságterveit is. Az elnök ugyanis valószínűleg újabb bankmentő csomaghoz akarja megszerezni a kongresszus támogatását. 

A bónuszgate-nek is nevezett AIG-botrányban mindenesetre kiderült, hogy a biztosító felügyeletét ellátó központi bank, a Fed - amely kormányzati és kongresszusi jóváhagyás nélkül hozza meg döntéseit - tudott a jutalmakról és hozzájárult azokhoz. 

Az AIG jelenleg 80 százalékban állami tulajdonban van, mivel a 180 milliárd dolláros állami mentőöv mentette meg a csődtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!