Külföld

2008.09.22. 19:58

<u>Naponta rongálják a lévai magyar iskolát</u>

<b>Szlovákia</b> - Az általános iskola igazgatójának elmondása szerint az utóbbi hetekben szinte naponta éri valamilyen támadás a épületet.

nincs nev

A Juhász Gyula nevét viselő magyar általános iskolát a közelmúltban számos támadás érte. Az ablakokat ismeretlenek kövekkel törik be, az iskolakert virágait leperzselik. A hét végén az épületbe is behatoltak, ahol szándékos gyújtogatás nyomait látni - közölte az Index. 

A szlovák építési- és vidékfejlesztési tárca - amely a magyarellenes indulatokat szító Ján Slota vezette kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kezében van - eddig közel négymilliárd koronát költött iskolafelújításokra, amelyből kétszáz iskolának jutott pályázati úton pénz. Ebből csupán egyetlen magyar oktatási intézménynek - az ógyallai zeneiskolának - jutott egy kisebb összeg. Ezzel szemben Ján Slota gyerekkori iskolája az idén már két alkalommal kapott sokmilliós támogatást. 

A szaktárca vezetője ennek ellenére tagadja, hogy a pályázatok elbírálásánál diszkrimináció érvényesülne. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) napokon belül a kormányfőnek, Robert Ficónak címzett nyílt levélben hozza nyilvánosságra a megkülönböztetés ellen szóló tiltakozását, melyben jelzi: ha nem tesznek rendet, az MKP közvetlenül Brüsszelben tesz panaszt a tűrhetetlen megkülönböztetés miatt - olvasható az Indexen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!