Külföld

2008.02.12. 11:38

A Mohamed-karikatúra rajzolójának életére akartak törni

<b>Arhus</b> - A nemzetközi felháborodást kiváltó Mohamed-karikatúrák egyik rajzolójának megölésére készült a gyanú szerint az a négy személy, akiket a dán rendőrség vett őrizetbe kedden.

nincs nev

Az akció hosszas megfigyelés eredménye volt, amit végül a dán Arhus városban hajtottak végre. A hatóságok nem hozták nyilvánosságra sem a tervezett gyilkosság célpontjának tartott karikaturista, sem az őrizetbe vett személyek kilétét – közli az Origo.hu internetes hírportál. 

A tizenkét Mohamed-karikatúra a Jyllands-Posten című dán konzervatív újságban jelent meg 2005 szeptemberében. A karikatúrákat több nyugat-európai újság is leközölte, amire a muszlim világ felháborodott tiltakozással reagált. 

A Jyllands-Posten honlapján az olvasható, hogy az őrizetbe vett gyanúsítottak a legnagyobb vihart kavaró, 73 éves Kurt Westergaard dán karikaturistát akarták megölni, akinek rajza Mohamed prófétát bombával a turbánjában ábrázolta. A lap úgy értesült, hogy az őrizetbe vett személyek között egyaránt vannak dán és külföldi állampolgárok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!