piac nyári gazdagsága

2019.08.24. 07:00

Van még és van már – találkoznak az érési idők

Napok kérdése, és elköszönünk a nyártól, véget ér ez az embertelen hőség, amikor izzadunk, lihegünk, mozdulni sincs kedvünk, nem hogy piacra menni.

Jakab Klára

Fotó: LI

Akkor aztán élvezhetjük a szezonvégi kínálat gazdagságát, mert amerre szem ellát, csak színek és illatok kényeztetik érzékeinket.

A hőséget ugyanis még a piac is megsínyli: az árus is, a vevő is kevesebb. Pedig a nyár vége a legvarázslatosabb szezon, ilyenkor összetalálkoznak az érési időszakok, van még és van már ez meg az: a kései málna és a korai szőlő, a másodvetésű zöldborsó és a dinnye köszön egymásnak a standokon. Így, augusztus végétől kínálja minden kincsét a természet, gazdagon terítve, hogy most még vegyük, vigyük, együk – mielőtt beköszönt az ősz.

A paradicsomnak valahogy nem akaródzik olcsóbbnak lennie – az ára pont egy nullával több, mint szeretnénk. Hogy lesz ebből lecsószezon?
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

 

Szégyenszemre idén még nem volt lecsós időszak nálunk. Készítettem már, egyszer, mutatóba, de ez messze nem olyan, mint régente, amikor hetekig lecsót ettünk lecsóval, a változatosságot csupán az jelentette, hogy hol kolbászkarikákkal, hol tojással, hol egy kis rizzsel gazdagítottuk. Ennyit váratna magára a lecsószezon? Hiszen 4-500 forintért adják, majd hanyatt vágódtam, amikor imádott paradicsomfajtám mellett az díszelgett, hogy kilója 800 forint. Így, szezon végén ez pont egy nullával több, mint kéne. Nem is hergelem magam azzal, hogy ennyiért húst is vehetnék… A paprika és a hagyma ára elfogadható, előbbi nagy szórásban 280-tól 600 forintig libeg (de a kápia és paradicsompaprika ára 7-800 forint), a hagyma kilója pedig 290-380 forintig kapható. Remélem (és igencsak szurkolok ezért), hogy csak-csak beérnek ezek, amikor dömpingáron vehetek paprikát, paradicsomot lecsónak – télire. Így jártam tavaly is, amikor a hosszú forró nyár után lecsapott ránk az ősz, s a szandálból jóformán a csizmába ugrottunk. Meglátjuk – mondom én.

Gyümölcsök frontján most van a dinnyék idénye, a görög is, a sárga is príma, rosszat még nem vettem, bátran mondhatom, hogy egyik jobb volt, mint a másik. Lám, azért ennek a kitartó kánikulának is van előnye, a dinnyék szeretik, bírják is a hőséget, végül is van alapja annak, hogy a meleg napokat dinnyeérlelőnek nevezzük. Lőrinc csínytevésével botorság még foglalkozni, az augusztusi nem az a Lőrinc, a pisilős szeptember elején disznólkodik – ha egyáltalán. Most van, vagy inkább lesz az őszibarackok és a szilvák szezonja, elkésve nem vagyunk, mert még enni is, eltenni való is kapható, ha netán valaki arra vetemedne, hogy befőttet, dzsemet készít a cefrének valóból.

Frissességek

Abban ugye egyetérthetünk, hogy a piacon nem csupán az áru friss, hanem a hírek is… Amíg nem ismertem e fertály működését, azt gondoltam, hogy „a vénasszonyok pletykálkodnak”. Most, hogy magam is e korba értem, bizony meg-megállok, persze nem pletyizni! Csak hírt kapok, hogy régi osztálytársamnál unoka született, öreg barátom fia végzett a jogon, egykori szomszédom gyerekei külföldre költöztek, s hogy a drága kollégám hirtelen itt hagyta e földi világot. Ez nem bűnös pletykálkodás, nem ám, hanem a kommunikáció egy évezredes formája. Végtére is lehetne ez akár a mi Face­book-csoportunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában