2,5 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatás

2019.09.01. 19:00

Utánajártunk: A nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményéről

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete számára a kormány által bejelentett családvédelmi akcióterv egyik legfontosabb eleme a hétszemélyes gépjárművek vásárlásának támogatása. Nagy érdeklődést tapasztaltak tagságuk részéről a lehetőség kapcsán, hiszen a 2,5 millió forintos támogatás sokuk számára teremti meg a lehetőséget egy új, környezetbarát, komfortos családi autó megvásárlására.

V. Varga József/FEOL

Van egy jó hírünk: a Magyar Államkincstár július elsejétől megkezdte a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának megállapításával kapcsolatos kérelmek elbírálását. A mondat felvezetése feltételezi a kevésbé jó hírt is. Íme: mi mit is tapasztaltunk? A summázott konklúzió: a Hírlap telefonos körkérdése valamilyen módon ijedelmet kelthetett a megyei autókereskedések többségének körében, írja a feol.hu cikkében.

Mire alapozzuk feltevésünket? Kezdjük az elején!

Mit is firtattunk? Önöknél vannak-e a konstrukcióba tartozó hétszemélyes modellek? Amennyiben igen: milyen az érdeklődés, van-e várólista, mennyi önerő kell, leghamarabb mikor juthat egy nagycsalád új autóhoz?

Telefon a dél-mezőföldi városba: a mi autónkból van-e hétszemélyes változat? A válasz: nincs, de fehérvári üzletükben az Opel adott típusai elérhetők. Telefon a Duna partjára, a kérdés ugyancsak „hétszemélyes”. Válasz: Érden érdeklődjünk.

A székesfehérvári márkakereskedések azt kérték, inkább írásban kíváncsiskodjunk. Megtettük, de végül csupán két helyről kaptunk írásban választ.

Strasszer Gábortól egy az egyben megtudtuk: náluk a Mitsubishi Outlander tartozik a konstrukcióba. Az érdeklődés érezhetően növekvő. Várólista nincs, a frissen legyártott autók szeptemberre érkeznek. Az önerő 20 százalék. A vevő raktárkészletről két héten belül hozzájuthat a járműhöz.

A másik írásos válasz lényege: a személyes megkeresést jobban preferálnák.

Civil érdeklődőként kicsit tovább jutottunk. Amennyiben a feltételeknek megfelelünk, már szeptemberben miénk lehet az áhított hétszemélyes. A másik helyen úgy mondták: októberben. Olvasónk jelezte: neki februári dátumot mondtak…

A nagycsaládosok egyesülete autóbemutató rendezvényekkel segít a tájékoztatásban, valamint a választásban
Fotó: Nagycsaládosok Országos Egyesülete

 

A Nagycsaládosok Országos Egyesületétől tudjuk: a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását a három- vagy többgyermekes családok vehetik igénybe 2019. július 1-je és 2022. december 31-e között legalább hétszemélyes, új gépjármű vásárlása esetén. (A kormány időközben pontosította, mi számít új autónak. Tehát: ideértendő az az autó is, amelyet már legkésőbb a vételt megelőző évben forgalomba hoztak, de nem volt még tulajdonosa, az autókereskedőnél parkolt, legfeljebb tesztkörökre vitték el, és legfeljebb 2000 kilométert futott.)

A 2,5 milliós, vissza nem térítendő támogatás fontos feltétele, hogy a család legalább három gyermek után legyen családi pótlékra jogosult (a harmadik gyermek esetén a várandósság betöltött 12. hete is elegendő), valamint az igénylő rendelkezzen érvényes B kategóriás vezetői engedéllyel. (Ha 5 millió forintnál alacsonyabb a gépkocsi ára, a támogatás a vételár maximum 50 százaléka lehet.)

A pénzt a kereskedőnek közvetlenül utalja a magyar állam, és igényelhető zárt végű lízing, gépjárműhitel esetén is. A kérelmet a kiválasztott autó ismeretében kell az Magyar Államkincstárnál, vagy az egyik kormányablaknál benyújtani. (Önerő nélkül nem megy!

Az állami támogatás nem számít önerőnek, az közvetlenül az autó árát csökkenti.)

A szakemberek javasolják: a támogatásra pályázóknak a feltételek ellenőrzését követően érdemes alaposan körbenézniük a piacon, hiszen a szóba jöhető csaknem hatvan modell többféle feltétel szerint, akár további kedvezményekkel is elérhető.

Tájékozódtunk, hogy jelenleg mely hétszemélyes autók találhatók a hazai kínálatban. Íme, a vételár szerinti első hét: Dacia Lodgy 1.6 SCe Arctic (3 814 000 forint). Fiat Doblo Panorama 1.4 T-jet Easy (4 499 000). Opel Combo Life 1.2 T Enjoy 2.3t (5 390 000). Nissan NV200 1.5 dCi Acenta (5 522 000). Citroën Grand C4 Spacetourer (6 492 000). Opel Zafira 1.6 T Innovation (7 299 000). Ford Connect Tourneo230 1.5 TDCi LWB Titanium (7 400 000). Információnk szerint a további részletekről a kormányzati ügyfélvonalon (1818) vagy a Nagycsaládosok Országos Egyesületénél lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!