jogszabály-módosítás

2019.04.25. 08:00

Új EU-s szabályozás lép életbe az idén

 2019. december 14-től kell alkalmazni az Európai Unió tagállamaiban a még 2016 októberében elfogadott, új növény-egészségügyi alaprendeletet, hívja fel a gazdák figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében.

Pekarek János

Fotó: pixabay

A jogszabály-módosítás célja a rendszer modernizálása és az intézkedések hatékonyságának növelése volt. Az 1977 óta érvényben lévő, régi rendelkezéseket felváltó új szabályozással biztonságosabb áruforgalmat kívánnak elérni. Az új szabályokkal egyben a klímaváltozásnak a termesztett növények és erdészeti kultúrák egészségére gyakorolt negatív hatását is csökkenteni akarják.

Az új szabályozás támogatja a hatékonyabb növény-egészségügyi felderítést, amely a környezet, az erdők, a közösségi és magántulajdonban lévő zöldterületek védelmét szolgálja. Az előírások betartásával csökken a hazánkban nem honos károsítók bekerülésének és megtelepdésének kockázata, így az általuk hosszú távon okozható gazdasági és környezeti károk mértéke, továbbá a növényvédőszer-terhelés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában