A halóriás mozgatta és forgatta a ladikot

2018.08.15. 07:30

Történet a kisapostagi nagy halról és a jószívű befogójáról

A kisapostagi halas nap egyik ünnepelt hőse dr. Vida Károly nyugalmazott főiskolai docens volt, aki ezt a címet ugyan elegánsan elhárította magától, de mindenki más szerint megillette őt. A szakmai szövetség is állást foglalt az ügyben: ezért a napi versenyek eredményhirdetésén Kapuczin Lajos, a Kisapostagi Duna SE Horgász Szakosztály elnö­ke átadta számára a HOFESZ által a sikeres fogást elismerő oklevelet és mellé egy emlékplakettet.

Balogh Tamás

A kifogott harcsa 186 centi és 37,7 kilogramm volt Fotó: a népszerű közösségi oldal

A tanár úrtól ezt hallottuk a nem mindennapi eseményről:

– Ezt a „nap hőse” címet túlzásnak találom, de az igaz, hogy július 21-én, valóban volt egy szép fogásom. Egy 186 centiméteres és 37,7 kilogrammos harcsát fogtam ladikból, a Dunán. Nem egy nagy halért jöttem, hanem szokás szerint egy sima horgászatra indultam. A harcsahorgászatban persze benne van az is, hogy az ember nagyot fog. Korábban már volt szerencsém hozzá, 2002-ben egy 38, tavaly pedig egy 35, előtte voltak 16-17 kilósok és az alattiak is.

A halóriás mozgatta és forgatta a ladikot

A kismotoros ladikommal elindultam a Duna folyásával szembe, Dunavecse irányába. A helyszínen már ott volt egy horgász barátom, akivel egymás mellett vártuk a szerencsénket. Én a kuttyogatós módszert választottam.

A kifogott harcsa 186 centi és 37,7 kilogramm volt
Fotó: a népszerű közösségi oldal

Egyszer csak megakadt ez a hal, amiről már egyből éreztem, hogy egy nagy harcsa van a horgon. Szépen mozgatta és forgatta is a ladikot. A fárasztás körülbelül huszonöt perces lehetett. A sikeres fogásra soha nincs garancia, mert mindig közbejöhet valami, de mivel van már benne rutinom, tudtam, hogy mit kell tennem.

Dr. Vida Károly egyedül tudta
ladikba emelni a halat Fotó: BAT / DH

Közben megérkeztek a vízen a halőrök is, akik meglátták, hogy itt valami komoly dolog történik. A kiemeléshez felajánlották a segítségüket, de a halat egyedül is a ladikba tudtam emelni. A parton viszont már az ő együttműködésükkel történt meg a zsákmány fotózása, mérlegelése, majd a visszaengedése a Dunába. Az eseményről készített videófelvételük felkerült a közösségi oldalra. Számomra felejthetetlen élmény volt a szerencsés fogás is és a visszaengedés is. Külön öröm, hogy mindennek mások is részesei lehettek a helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában