Cserna Gábor mondta el ünnepi gondolatait

2019.03.15. 20:00

Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent!

Dunaújvárosi polgárok sokasága sereglett március 15-én délelőtt a ’48-as emlékműhöz, hogy együtt ünnepeljen és lerója tiszteletét a forradalmárok előtt.

Körmendi Erzsébet

A hagyományoknak megfelelően az önkormányzat szervezésében emlékeztek meg a dunaújvárosiak az 1848–49-es forradaom és szabadságharc évfordulójáról. A ´48-as emlékműnél a Vasas Táncegyüttes felnőtt és ifjúsági csoportjának Dicső ünnepe az ifjú szabadságnak című, lebilincselő előadását láthattak a résztvevők, a narrátor Suplicz Mihály volt.

A műsor után Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere mondta el ünnepi gondolatait. Egyebek mellett hangsúlyozta: „Az én felfogásom szerint 1848. március 15-e a magyar polgárosodásért vívott évszázados küzdelem elindítója volt. Ez a küzdelem 1956. október 23-án, s az ezt követő alig két hétben rengette meg újra az elnyomásra, szolgaságra épülő világunkat, s tette a magyar nevet megint széppé, régi nagy híréhez méltóvá. Mindkét küzdelem örök tanulságot jelent nekünk, az utódoknak, miszerint mi, magyarok csak magunkra számíthatunk.

Dunaújváros önkormányzata nevében Cserna Gábor polgármester és dr. Sürü Renáta jegyző helyezett el koszorút Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

A polgármester visszatekintett a rendszerváltás óta eltelt bő negyed századra. Felhívta a közelgő EP-választások tétjére is a figyelmet: „A mi döntésünktől függ, milyen lesz Európa!”, hozzátéve: „Nekünk viszont olyan képviselőkre van szükségünk, akik Magyarországot és a magyar családokat képviselik Brüsszelben.” Szé­­chenyi szavait idézve folytatta gondolatait Cserna Gábor: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn! Úgy gondolom, megértettük a múltat. 1848. március 15. örökké emlékeztessen minket arra, hogy ki kell állnunk az igazunkért, Magyarországot megőrizni a magyaroknak, és a többi nemzettel összefogva megőrizni Európát az európaiaknak. Azt kívánom, hogy mi magyarok és az unió minden nemzete értse március 15-e üzenetét: Legyen béke, szabadság és egyetértés.”

A gyerekek zászlót, virágot vittek a ’48-as emlékműhöz

Az ünnepi beszéd után az emlékezés virágait helyezték el a város vezetői, pártok, társadalmi szervezetek, intézmények képviselői az emlékműnél.

 

Az ünnepség után Rosti Pál sírjánál tisztelegtek koszorúzással, és Parádi György emlékezett a forradalom fiatal dunapentelei huszártisztjéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában