részletes tájékoztató

2019.12.11. 11:30

Szoros a határidő az iskolaérettségnél

Meglehetősen nagy pánikot keltett a szülőkben egyetlen mondat: „A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a 6. életévét betölti, tankötelessé válik”. Vagyis az óvodapedagógus és a szülő nem dönthet úgy, hogy a gyermek maradjon még egy évet az óvodában.

Balla Tibor

Fotó: © Zsedrovits Enikő

Hétfőn a Pedagógiai Szakszolgálat vezetője és helyettese részletes tájékoztatót tartott a Dunaújvárosi Óvoda tagintézmény-vezetőinek és az egész járás óvodavezetőinek, hogyan kell eljárniuk a szülőknek, ha felmentést szeretnének kérni ez alól, ha azt szeretnék, hogy gyermekük még egy évig óvodai ellátást kapjon.

Gyenes Józsefné, óvodavezető

Szorosak a határidők, és nagyon oda kell figyelni, mert könnyen jogvesztett helyzetbe kerülhetnek. Éppen ezért Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője villámgyorsan cselekedett, már a tegnapi napon összeállítottak egy tájékoztatót, amelyet minden érintett szülő hamarosan kézbe kaphat. Ebben tételesen szerepelnek azok a lépések, amelyeket feltétlenül és pontosan meg kell tenni, amennyiben felmentést szeretne a szülő kérni a tankötelezettség alól. Az óvodavezető elmondta, elhatározták, hogy segítenek a szülőknek, hiszen nincs mindenkinek számítógépe, nyomtatója otthon. Két munkatársukat „kiképeznek” erre a feladatra, a januári beadási határidőig ők kizárólag azzal foglalkoznak majd, hogy segítsenek a szülőknek. Mindemellett a tagóvoda-vezetőktől is kérhetnek segítséget, hiszen a 12 tagóvodában közel 150 gyereket érint ez a törvényi változás most.

A törvényváltoztatás célja az, hogy akinek az iskolában a helye, menjen az iskolába, a többiek fejlődjenek tovább az óvodában
Fotók: archív

Mint mondta, általában a nyáron született kisgyerekek szülei vannak megijedve. Nem ok nélkül, hiszen véleménye szerint a nyári születésű gyerekeknek jó, ha tíz százaléka iskolaérett. De ezt már csak az Oktatási Hivatal mondhatja ki a kérelmek alapján. Gyenesné elmondta, a Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője, Galambos Zsuzsanna tartott egy tájékoztatót, amelyen többször kihangsúlyozta, nem az a cél, hogy ráerőltessék minden gyerekre az iskolát, hanem az, hogy minden gyerek oda kerüljön, ahová való. Ha óvodába, akkor oda, ha iskolába, akkor pedig oda. Ezt azonban a szülőknek kell kérvényezniük, és ugyancsak a szülőknek kell a határidőket is betartaniuk, ami nagyon fontos, mert vannak jogvesztő határidők.

A Dunaújvárosi Óvoda által összeállított tájékoztatóban olyan fontos tudnivalókra hívják fel a figyelmet, mint hogy csak azt a lakcímet fogadják el, amely a népesség-nyilvántartóban rögzített címmel egyezik. Az űrlap kitöltésében a szülőnek büntetőjogi felelőssége van! Vagy hogy nem írhatja alá a kérelmet az a személy, aki nem rendelkezik törvényes képviselői státusszal, például szülői jogok megvonása miatti személy, vagy válás miatti elhelyezés, vagy családba fogadói státusz. A beadványnak tartalmaznia kell a kérelmező nyilatkozatát arra nézve, hogy ő jogosult a kérelem benyújtására, mivel a szülői felügyeleti jogot egyedül gyakorolja, vagy – közös szülői felügyelet esetén – a másik szülő kifejezett hozzájárulásával jár el.

Az aláírt, hibátlanul kitöltött dokumentumot 2020. január 15-ig postára kell adni ajánlott küldeményként az Oktatási Hivatal címére. Ha később adják fel a kérelmet, elutasítják. Egy borítékban egy gyermek kérelmét lehet elhelyezni, ikrek, testvérek számára külön-külön kérelmet kell benyújtani. Csatolni kell a kérelemhez a rendelkezésre álló dokumentumokat, amikkel alátámasztja a kérelemben foglaltakat, például tartós betegség esetén a szakorvosi véleményt, szakértői véleményt, 5 éves státuszlapot, intézményesített logopédiai, gyógypedagógiai, pszichológiai javaslatot, valamint az óvodapedagógus által megírt pedagógiai véleményt. A gyermekeket a Pedagógiai Szakszolgálat vizsgálja meg, az időpontról ajánlott levélben értesíti a szülőket.

Fontos, hogy a levelet azonnal vegyék át a postán, mert a vizsgálatra nagyon rövid időintervallum áll rendelkezésre, tehát pár napon belüli dátumot fog tartalmazni! Ha saját hibából nem jelennek meg a vizsgálaton, a kérelmet azonnal elutasítasítják!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában