CsupaCsoda Birodalom

2018.08.27. 10:00

Szombaton nyílik a NépmesePont az MMK-ban

Ahogyan arról korábban már hírt adtunk, 80 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Munkásművelődési Központ egy új közösségi családi színtér, a CsupaCsoda Birodalom az MMK-ban elnevezésű NépmesePont ra.

Balla Tibor

Igazán különleges helyiségek várják a gyerekeket szeptembertől

Az MMK-ban komoly átalakítások után egy modern, ám a néphagyományokat középpontba helyező NépmesePont jön létre. Az épület első emeletén 80 négyzetméteren, valamint az intézmény udvarán és 150 fős színháztermében 72 különböző típusú programot, klubfoglalkozásokat, művészeti és alkotó csoportokat, élőszavas mesemondást, családi napokat, koncerteket, színházi előadásokat mesemondó versenyeket, kulturális órákat, táborokat, színjátszó és bábfoglalkozást is tartanak a következő három évben.

Kováts Rózsa, az MMK ügyvezető igazgatója mutatja a mesebirodalom falfestményét Fotók: HK

A hagyományos magyar népmesekincs köznevelésbe építése, az egész életen át tartó tanulás, a hátrányos helyzetű fiatalok kompetenciafejlesztése, a hagyományőrzés a népi tradíciók révén, valamint az értékes kulturális időtöltés céljait szem ellőtt tartva 14 oktatási intézménnyel kötött megállapodást az MMK, összesen több mint 2200 tanuló bevonásával.

Igazán különleges helyiségek várják a gyerekeket szeptembertől

Az új NépmesePont egyedi látványvilággal, modern eszközrendszerrel, tradicionális értékek tárházával, ugyanakkor innovatív megoldásokkal, a XXI. század elvárásainak megfelelve várja a gyerekeket, a családokat is. Elsősorban a Dunántúl és a Mezőföld meséit kívánják megismertetni látogatókkal. A dunántúli mesék közül Berze-Nagy János mesegyűjtéseit, Benedek Elek mesefeldolgozásait tárják installációban és tematikában a látogatók elé. Tolna- és Baranya megye nemzetiségi adottságiból adódóan német, cigány mesék, illetve a bukovinai székelység szellemi hagyományai is megismerhetővé válnak. A három év alatt ez ezernél is több programot jelent majd.

A szeptember 1-jén 11 órakor kezdődő megnyitón meseszínház, kézműves foglalkozások, interaktív társasjáték, hagyományőrző táncház, élőszavas mesemondás, népmesevideók, óriásbáb előadás várja a közönséget. Fellép a Kávészünet zenekar és Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművész, és tiszteletét teszi Mátyás király is. A NépmesePontot a pályázati időszakon túl is működtetni fogják. A cél, hogy a hely a családi élet egyik fontos pontja legyen, autentikus környezetben és programokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában