Minden napra egy mese

2018.08.15. 07:00

Szeptembertől NépmesePont lesz a Munkásművelődési Központban

Mint ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a Munkásművelődési Központ lesz az egyike az ország 15 NépmesePontjának, egy sikeresen megnyert 80 millió forintos pályázatnak köszönhetően. Közeleg a szeptemberi átadás időpontja, belestünk az MMK-ba, hol tartanak a munkával.

Balla Tibor

Fotó: Hankusz Kálmán / DH

A magyar népmesekincs továbbadását és a gyerekek kompetenciafejlesztését szolgáló NépmesePontok létrehozására írt ki pályázatot korábban a kormány csaknem 1,2 milliárd forint értékben. Célja, hogy a köznevelést kiegészítő, tanulást segítő szolgáltatások, új tanulási formák jöjjenek létre, amelyek középpontjában a magyar hagyomány, a magyar tudás és a magyar népmese áll.

A három esztendő alatt összesen 1078 programelem lesz az MMK-ban

A Munkásművelődési Központ is pályázott, a 100 pontos pályázaton 100 pontot ért el, és így 100 százalékos állami támogatással mintegy 80 millió forintot nyert a hároméves projektre, amelyet azután még három esztendőn át az intézmény saját erőből fenntart majd.

Folyamatosan megy a munka

A pályázatnak köszönhetően átalakítják az intézmény első emeletének egy részét, ahová olyan eszközök kerülnek majd, mint egy holo­gra­fikus vetítő, interaktív tábla és asztal, tabletek és hasonló eszközök, amelyek segítségével a gyerekek megismerkedhetnek a népmesei hagyományokkal. Kedden délelőtt, mikor betoppantunk a meseszintre, Mihaldinecz Blanka egyetemi hallgató éppen pingálta a falra a népmesei elemeket. Kováts Rózsa igazgatót pedig éppen a majdan NépmesePontként funkcionáló teremben találtuk a már félig kész székelykapu előtt. Mint elmondta, június elseje óta folyamatosan megy a munka. Nem volt teljesen zökkenőmentes, ugyanis a bontáskor siralmas állapotokkal szembesültek, hogy mást ne mondjunk, a régi alumíniumvezetékek a vakolatban futottak, ezért újra kellett vezetékezni a helyiséget, új álmennyezetet kellett készíteni, új burkolatok készültek az oldalfalakra, a padlóra.

Mihaldinecz Blanka egyetemi hallgató pingálja a falakra a népmesei elemeket a Népmese- Pont bejáratánál Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Már gyártják a természetes anyagból készült bútorokat, természetesen népi jellegűeket, amelyek kézi festésű mintákat is kapnak. Tegnap már megérkezett a motorosan működtethető diavetítő-vászon is. Folyamatosan érkeznek a technikai eszközök. Ezekre több mint tízmillió forintot fordítottak, így lesznek új mikrofonok, erősítők, hangszerek, bábok, vagy virtuális valóság szemüveg. Ez utóbbira és a tabletekre, interaktív eszközökre azért van szükség, hogy a mindennapi mesemondás után a mai kornak megfelelő módon ismétlődhessen meg az élmény. Külön nyeresége a pályázatnak, hogy a lejárati idő után is megmaradnak ezek az eszközök. A szeptember elsején nyíló NépmesePont működtetésével egy pedagógus és egy művelődésszervező főállásban foglalkozik majd 3 éven keresztül. Nem kis fel­adatra vállalkoznak, hiszen ez idő alatt 72 féle program fut majd 1078 alkalommal. És ez csak a pályázati időszak, utána még három évig fent kell tartaniuk a programot.

Kováts Rózsa igazgató mutatja, hogy a vár címerébe becsempészték a Munkásművelődési Központ logóját Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Már 12 intézménnyel van együttműködési megállapodásuk, ami az összes dunaújvárosi általános és középiskolát, valamint a környékbeli települések közül többet is jelent. Délelőttönként a gyermekek csoportosan érkeznek a meghatározott programokra. Ehhez azonban előzetes regisztrációra van szükség, ugyanis a GDPR szabályoknak megfelelően a szülőknek nyilatkozniuk kell, hogy hozzájárulnak, hogy kiskorú gyermekükről fényképfelvétel készüljön a pályázati dokumentációhoz. Fontos, hiszen enélkül nem vehetnek részt a gyerekek a rendezvényeken! Azokról pedig kár lenne lemaradni! Lesznek kulturális órák, koncertek versekre, mesékre, bábfoglalkozások, színi előadások, rajzversenyek, de lesz társasjátéknap, vetélkedő, tábor is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában