Reisch György lelkész 23 éve szervezte az első közös ünneplést

2019.11.13. 11:00

Szent Mártonra emlékeztek az evangélikusok

A Dunaújváros-Kisapostagi Társult Evangélikus Egyházközség tartalmas vigadalommal köszöntötte Szent Márton napját. A két településen is zajló programokról Stermeczki András evangélikus lelkész számolt be

duol.hu

– Immáron 23 éve annak, hogy Dunaújvárosban Reisch György lelkész szervezésében először volt Márton-napi lámpás felvonulás. Azóta hagyománnyá lett ez közösségünkben. Sőt, ezen alkalom annyira népszerűvé vált, hogy számos óvoda, iskola, játszóház is átvette ezt a szokást gyülekezetünktől, és így például Kisapostagon is már a település egésze magáénak érzi ezt az ünnepet. Dunaújvárosban vasárnap 16 órára vártuk a családokat a templomba. Itt a Kisapostagi Jóbarátok Bábszínház műsorával kezdődött a vigadalom, majd Szent Márton, valamint Luther Márton életéről hallhattunk és mártonos éneket is tanultak a résztvevők. Ezt követően a gyülekezeti teremben kézműves foglalkozás keretében elkészültek a lámpások. Természetesen a libazsíros kenyér és egyéb finomságok sem maradhattak el. Sajnos, az ítélet vasárnapja nevéhez hűen ítéletidővel lepett meg bennünket, ezért a hideg eső miatt a templomban rendeztünk be egy nagy kört, és itt tettük meg lámpásainkkal az utat, hogy a fény nélküli templomtérbe érkezve meghozzuk a fényt.

Kreatív kézműves foglalkozás várta a gyerekeket Fotó: Dunaújvárosi Hírlap

– Kisapostagon másnap, november 11-én, Márton napján rendeztünk ünnepséget. Az iskolában készültek el a lámpások, és innen indultak a gyerekek az evangélikus templomba. Az óvodásokat és az iskolásokat szüleik kísérték és először a gyerekek műsora volt. Itt is felelevenítettük Szent Márton életének főbb eseményeit, majd a Jóbarátok Bábszínház ajándékát láthattuk. Természetesen a libazsíros kenyér itt is a kínálat része volt, sok egyéb finomság kíséretében. A jóval barátságosabb időnek köszönhetően már a templomudvaron lehetett beszélgetni és játszani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!