életet menthet

2019.01.30. 07:00

Szén-monoxid, a csendes gyilkos – védekezzünk ellene!

A felmérések szerint óránként kigyullad egy lakás valahol az országban: egyszerűen nem lehetünk eléggé óvatosak, körültekintők és előrelátók!

Pekarek János

A hét végén két otthonban is a szén-monoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a csendes gyilkosként is emlegetett mérgező gázra Fejér megyében, tudtuk meg a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól. Sárosdon egy fatüzelésű kandalló és cserépkályha miatt egy családi házban, Móron pedig (ahogyan tegnapi lapunkban már megírtuk) egy társasházban a konyhai gázkonvektornál jelzett a készülék.

A riasztásnak köszönhetően egyik helyen sem történt halál­eset – pedig a szén-monoxid, ez a színtelen, szagtalan, íztelen, rendkívül mérgező gáz sűrűn szedi áldozatait, mivel semmilyen érzékszervünkkel nem ismerhető fel, csakis a riasztó műszerben bízhatunk!

A helyszínekre kivonuló katasztrófavédők mindkét esetben műszerrel kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A szén-monoxid jól keveredik a levegővel, ami különösen veszélyessé teszi. Alacsonyabb koncentrációban belélegezve kezdetben fejfájást, émelygést, hányást, izomgyengeséget okoz. Ezek a tünetek könnyen összetéveszthetők az influenzaszerű megbetegedésekkel. Súlyosabb esetben, magasabb koncentrációban a szén-monoxid eszméletvesztéshez és a légzés leállásához vezet.

A tűzoltók műszerrel kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a helyszíneken
Fotó: katasztrófavédelem

Azonban ez a rendkívül veszélyes mérgezés megelőzhető! Évente legalább egyszer minden, nem távfűtéses lakás tulajdonosának ellenőriztetnie kell szakemberrel a kéményeket. Tanácsos igénybevenni az ingyenes lakossági kéményseprő-szolgáltatást, és figyeljenek a kémények állapotára, szellőzésére! Ugyancsak erősen javallott szakemberrel ellenőriztetni a gázüzemű fűtőberendezéseket: a kazánt, az átfolyós vízmelegítőt, a konvektort, a bojlert.

Háztartási hulladékot ne égessenek a tüzelőberendezésekben! Gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőztetéséről, a levegő utánpótlásáról. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt!

A jó minőségű érzékelő: biztonság!

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

Mivel egy korábban megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos kiegészítő védelemként egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt felszerelni a lakásban.

Figyelem! A hangsúly a jó minőségű érzékelőn van – mivel az olcsóbb vagy technikailag elmaradott érzékelők gyakran akkor is jeleznek, ha nincsen semmi probléma.

A katasztrófavédelem internetes honlapján az alábbi címen azokat az érzékelőket mutatják be, amelyek megbuktak a szakemberek tesztjein: http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Nem_megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf. A megfelelő biztonságot nyújtó szénmonoxid-érzékelőkről itt olvashatnak: http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában