Lezajlott a szakmák éjszakája

2019.04.15. 17:30

Széles jövőkép a tág palettán

Közel négy órája volt a szülőknek és a pályaválasztás előtt álló gyerekeknek végigjárni a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum szakképző iskoláinak összes helyszínét pénteken este a szakmák éjszakája elnevezésű pályaorientációs rendezvényen Dunaújvárosban.

Balla Tibor

Nem volt egyszerű a feladat, ugyanis egy-egy iskola több helyszínen is bemutatkozott, megnyitva a kapukat az érdeklődők előtt tanműhelyeikben is. Így aztán a választás előtt álló nebulók, no meg az ő jövőjükért aggódó szülők, testközelből is megismerhették a szakmákat, megérezhették a műhelyszagot, hallhatták a gépeket zúgni.

A Rudas iskolában sok más mellett a legórobot építése és programozása is megszemlélhető volt
Fotók: Laczkó Izabella

Összesen 105-féle programmal várták az érdeklődőket a centrum szakképző iskolái (Bánki, Dunaferr, Hild, kereskedelmi, Lorántffy, Rudas, Szabolcs Vezér) az est folyamán.

A Lorántffy iskola tanműhelyében minden esztendőben nagy a sürgés-forgás, a fi atalok közül sokakat érdekel a hajformázás, a sminkkészítés, a ruhák, de még a csillámtetoválás is nagy sikert arat minden évben

 

Egy-egy ilyen alkalom során látszik igazán markánsan, milyen széles spektrumban kínál szakmát a fiataloknak a dunaújvárosi képzési paletta. Hiszen már nemcsak a „kantáros nadrágos” szakmákból rendkívül széles a kínálat, de azoknak is van választási lehetőségük bőven, akik fehér köpenyben képzelik el a jövőt. A szakmák éjszakája markánsan bizonyította ismét, hogy Dunaújvárosban is komoly szakemberektől tanulhatnak.

A lányok számára még mindig nagyon vonzó a kozmetikus szakma. A Lorántffy középiskolában elsajátítható
Kevesen tudják, de a Hild iskolában működik egy restaurátor-szakkör is, ahol a régi bútorok új külsőt kapnak
A Bánki iskolában – bár a 3D-s tervezés, a robottechnika vagy a programozás szokott az érdeklődés középpontjában állni – idén a 3D-s nyomtatóval készült hajómodell is népszerű volt
A Hildben nem csak a kőműves, a burkoló vagy a festő szakma tanulható meg. Asztalosokat is képeznek
A kereskedelmi iskola saját szabadalma lehetne a minihamburger, amihez a bucit is maguk kísérletezték ki
Berendeztek egy komplett vegyesboltot is a tanteremben
A Dunaferr villamos tagozatán sok érdekességgel találkozhatott a látogató, többek között bevezették a Arduino mikrovezérlő-programozás rejtelmeibe is

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában