Segítség nélkül nem működik

2019.11.15. 12:00

Számíthat a dunaújvárosi gyepmesteri telep az önkormányzat támogatására

Pintér Tamás, Dunaújváros MJV polgármestere és Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester látogatást tett a dunaújvárosi gyepmesteri telepen tegnap délután.

Tóth Alexandra

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A bejárás során az új telepvezető, az elődje nyugdíjazása miatt kinevezett Létai Attila vezette körbe az önkormányzat képviselőit a kennelsoron. A helyszín minden szempontból alapos felújításra és tereprendezésre szorul, azonban a jelenlegi állapotok már kedvezőbbek annál, mint amilyen a vezetőváltás előtt volt tapasztalható. Eddig tisztasági karbantartás, illetve kerítéscsere történt, de sok munka áll még a gyepmester előtt.

Pintér Tamás és Létai Attila a kennelek előtt Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Barta Endre lapunknak azt nyilatkozta, pozitív változások indultak el, de messze még a cél. A gyepmesteri telep tekintetében nem csak az arculaton kell dolgozni, az itteni feladatkörök összetettek, komoly adminisztrációs munkát igényelnek. Hozzátette, egy ilyen telep egyértelműen nem működhet önkormányzati támogatás nélkül. Az alpolgármester kitért arra is, hogy a városvezetésnek egyéb tervei is vannak az állatvédelem támogatására. Egyeztetések folynak a Dunaújvárosi Állatvédő Egyesülettel, valamint szeretnének ivartalanítási támogatást is nyújtani a háziállattartók számára. Ez azt jelenti, hogy a mind a kutyák, mind a macskák ivartalanítása esetén 50 százalékos támogatást nyújtanának a gazdik számára. Az ivartalanítási akció más városokban már sikeresnek bizonyult, így az önkormányzat azon dolgozik, hogy Dunaújvárosban is működőképes legyen a dolog. Jelentős anyagi vonzata miatt a jövő év költségvetésében még nem, de a 2021-es tervezetbe mindenképp bele szeretnék foglalni ezt a pontot is.

A fedett épületben is kennelek vannak, lakóik az álomgazdit várják

Pintér Tamás a telep körbejárása és valamennyi kutya megsimogatása után a gyepmestert arról kérdezte, mik azok az elsődleges igények, amik kielégítésére a telep gondtalan működéséhez mindenképpen szükség van. A nyilvánvaló anyagi segítség mellett rengeteg a fogyóeszköz, amik a napi munka során elkopnak, illetve új kutyaházak is kellenek. „Az itt lévő kutyák unalmukban sokszor szétrágják a házakat, azokra mindig szükség van” – mondta Létai. A telep befogadókészsége korlátolt, új kennelek építése elengedhetetlen. Tervben van továbbá egy zárt kutyafuttató kialakítása is, hiszen más mód nincs az állatok lemozgatására.

A telepen lévő kutyák oltva, chipezve várják a gazdáikat. Fiatal állatoktól a nyugodtabb, idősebb példányokig széles a kínálat. A jelenlegi állományból több fajtatiszta vagy legalább is erős fajtajellegeket mutat, és valamennyi örömmel, farkcsóválva, izgatottan fogadja a telepre érkezőket.

A gyepmesteri telep nem menhely

Sokak számára nem egyértelmű a különbség a két intézmény között, akik pedig tudják, hogy van, szélsőségekben gondolkodnak. Célok tekintetében a gyepmesteri telep a települési kóbor állatok begyűjtésére, azok karanténjára, illetve a fertőzés jeleit mutató vagy gyanúsnak minősülő állatok megfigyelésére jön létre, fenntartója pedig a önkormányzat. A menhelyeket többnyire állatbarát civil szervezetek vagy magánszemélyek hozzák létre, működésüket saját költségen vagy a támogatóktól származó adományokból oldják meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!