Együtt eredményesebbek

2019.03.22. 14:00

Sikert sikerre halmoz a Móricz iskola negyedikes osztálya

Hűséges olvasóinknak is bizonyára feltűnt, hogy rendre beszámoltunk a Móricz Zsigmond Általános Iskola negyedikeseinek a különféle versenyeken elért sikereiről. Kíváncsiak lettünk, mi áll e mögött, ezért megkerestük a velük dolgozó egyik pedagógust, Lászlóné Durecz Andreát.

Balla Tibor

Arra a kérdésre, hogy mitől ilyen sikeres a 4.b osztály, igazából nem lehet pontos választ adni, ugyanis az ott tanuló gyerekek, a szülők, amerre viszik őket, amiket látnak és ahogyan oktat a két pedagógus, az együtt a siker kulcsa. Lászlóné Durecz Andrea és Ali Márta mindezt igyekszik úgy rendszerezni a gyerekek fejében, hogy abból egy fantasztikus tudás keletkezik. Az eredmények mögött elképesztően sok munka áll, és vallják, a módszerek nagyon sokat számítanak. Ők ketten az osztállyal úgy foglalkoznak, hogy minél többet tapasztaljanak az érzékszerveiken keresztül. Mennek, látnak, érzékeltetnek, legyen az akármilyen óra, kimozdulnak velük. Ebből lesz az a tudás, ami ezeket az eredményeket hozza. Mára már odáig jutottak, hogy szívesen mennek a megmérettetésekre a gyerekek, és nagyon sikeresek is, ugyanis 3., 4. osztályban már visszaigazolódik a befektetett munka.

A két eredményes pedagógus, Ali Márta (balra) és Lászlóné Durecz Andrea (jobbra) köztük a sikert sikerre halmozó diákokkal
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Lászlóné azt firtató kérdésemre, hogy miért tesz bele ilyen irgalmatlanul sok munkát, azt a választ adta, hogy azért, mert érdekes, mert élvezik a gyerekek, és az ő munkája is élvezetesebb, ha változatos, amit csinál, és a munka öröme sokszorozódik általuk.

A Bolyai versenyek azért fontosak, mert csapatban versenyeznek, egymáshoz alkalmazkodni kell, a tudásuk összeadódik, azt mutatja, együtt mire képesek. Arról szól, hogy hogyan tudnak együttműködni és egymásból a legjobbat kihozni. Folyamatosan pályáznak mindenfelé, azt tanítva, hogy ha nem is nyernek, de nagyon élvezetes dolgokat érhetnek el. Egymást követő két évben, két különböző csapattal jutottak az ország 10 legjobbja közé. Megtanulják, nem nyernek mindig, fejlődik a kudarctűrésük, de mindig megbeszélik, mitől lett kevésbé eredményes, mire kell legközelebb figyelni. Tavaly a Baracsi úti arborétumot fedezték fel, az a pályázatuk országos első lett. De nem a sikerért csinálják. Élvezik a tapasztalatszerzést, az adott feladatnál az együtt gondolkodást.

Eredményes Bolyai csapatversenyek

Háromféle Bolyai csapatverseny van. A matematika és az anyanyelvi megyei, a természettudományi pedig régiós forduló után rendez országos döntőt. Lászlóné Durecz Andrea és Ali Márta osztálya a tavalyi és az idei tanévben mindegyiken indult több csapattal is, és minden alkalommal, összesen 10-szer díjazottak lettek, vagy az első 10-ben végeztek. Kétszer országos döntőbe jutottak természetismeretből, tavaly 3. helyezettek lettek, az idei döntőhöz 5 megyében kellett a spiccen végezni: Veszprém, Győr, Vas, Esztergom indult Fejér mellett. Fejér erejét jelzi, hogy most is 5 csapata jutott a végjátékba, itt is a 10. helyen végzett a csapatuk. A területi természettudományi versenyen a héten első helyen végeztek. Másban is ügyesek: a Pesovár Ferenc énekversenyen továbbjutott az osztálykórus, országos pályázatokon kétszer lettek díjazottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában