in memoriam

2019.12.09. 08:30

Rozsnyai Sándor 1949–2019

Rozsnyai Sándor festőművész hetvenegyedik életévében, bükkszenterzsébeti otthonában elhunyt. Temetését szűk családi körben a bükkszent­erzsébeti temetőben tartják.

duol.hu

Fotó: Picasa

„Rozsnyai Sándor festőművész-tanár már 1969-ben folytatott művészeti tanulmányokat városunkban ifj. Koffán Károly vezetésével. 1970–74. között tagja volt a Zebegényi Szabadiskolának. Már 1978-ban megkapta első jelentősebb díját. Tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és az Újpart Dunaújváros Képző- és Iparművészek Egyesületnek. Rendszeresen részt vett helyi, megyei és országos, egyéni és csoportos kiállításokon, 1989 óta évente meghívták a németországi Mitterfelsbe is. 2003-tól a Rosti Pál Gimnázium, Általános és Szakképző Iskola rajz és művészeti ismeretek tantárgy tanára volt. Heti rendszerességgel tartott rajzszakkört az alkotni vágyó fiataloknak és a foglalkozásokat a Jószolgálati Otthon gondozottainak.”

Díjaival – Alkotó Ifjúság, III. díj (1978); Festőverseny, Vác, I. díj (1997) – és válogatott egyéni kiállításaival, szakmai tevékenységével és művész-tanári pályájával rászolgált a Pro Cultura Intercisae Díjra (2010).

„A történet ott kezdődik, hogy Rozsnyai Sándort nem vették fel a főiskolára. Ő azonban nem adta fel, mindig az a mondat járt a fejében, hogy …ha valóban festő akarsz lenni, akkor úgyis az leszel… S lőn. Ma arról beszélhetünk, hogy Rozsnyainak egyfajta életmű-kiállítása nyílt az Intercisa Múzeum nagyobbik kiállítóterében. Azóta már azt is tudjuk, hogy Rozsnyai tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, tehát professzionalistává vált.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!