Veszélyek

2017.10.10. 16:30

Fokozott hadjárat indul a patkányok és a rókák ellen!

A belső negyedekből a külső városrészek felé igyekeznek szorítani a megmaradt patkányokat a télig. Bármilyen furcsának tűnik is, a rókák okozta veszélyek előtt – a patkányokkal kell kezdenünk!

Pekarek János

Vörös róka nem csak az erdõ lakója

Külön stratégiát dolgoztak ki szakemberek a veszettség fő hordozói, a rókák távoltartására a várostól.

Eddig is tudtuk, de most külön hangsúlyozzuk, hogy a vadállatok bizony nem (vagy nem mindig) tartózkodnak a nagy forgalomtól és egyéb civilizációs ártalmaktól szennyezett városi környezettől: bizony, be-bejárnak a lakóházak közé!

Mint például a rókák – amik különös veszélyt jelentenek, lévén a veszettség kórokozóinak hordozói. A mezőkön oltóanyagos vakcinával töltött csalétkeket szórnak ki nekik, de a városban külön stratégia is van rájuk.

Ahogyan szakértőnk, a városi önkormányzattal rovar- és rágcsálóirtási szerződésben álló vállalkozó, Csabina Elek már többször elmondta lapunk hasábjain: a dunaújvárosi patkánypopuláció az irtási küszöb alatt van, vagyis nem éri el az emberlakosok számának két százalékát.

A városi stratégiáról Csabina Elek tájékoztatta lapunkat Fotó: Zsedrovits Enikő

Ez nem jelenti azt (mint ahogyan a közelmúltban többször is foglalkoztunk ezzel), hogy ne lennének láthatók patkányok a házak között, akár a belvárosban is.

Viszont – hangsúlyozta a vállalkozó – ez a megmaradt kolónia folyamatosan vándorol a városon belül – és a szakemberek tesznek is arról, hogy ez így legyen. Ősszel fokozzák a hadjáratot a város belső területein ellenük, több, méreggel töltött ládát helyeznek ki a belvárosban, a Technikumban, miközben a külső városrészekben csökkentik a méreg mennyiségét, esetenként csalinak szánt ételadagokat is kitesznek, hogy odacsalogassák a patkányokat.

Ennek az az oka, hogy a rágcsálók területvédő állatok, amelyek új bázisokat létrehozva megakadályozzák a tél közeledtével kívülről befelé, a város sűrűn lakott részei felé törekvő állatokat a bejutásban.

Így a veszettség kórokozóit hordozó rókákat is nagy hatékonysággal akadályozzák meg a városi helyfoglalásban.

A szakemberek továbbra is megvizsgálnak majd minden bejelentést a patkányokról: a közösség érdekében komplett irtási tervvel rendelkeznek.

Ahogyan Csabina Elek mondta, a program lényege, hogy a következő hetekben a külső városrészekben, a Barátság negyedben, a Római valamint a Béke városrészben lehessen csak patkányt látni. Ez is csak az első hóig tart majd, mert annak megérkezésével ezeket a rágcsálókat is elűzik majd. Tavasszal pedig az egész patkánymentesítési terv kezdődik majd elölről, egy intenzív irtási sorozattal, hogy a rendkívül szapora rágcsálók populációját továbbra is nagyon alacsony szinten tarthassák. Egyszóval: lényegesen kisebb kockázattal jár 1-2 patkány jelenléte, mint a rókáké, amelyek a veszettséget terjeszthetnék el!

A VESZETTSÉG EGY SZÖRNYŰ BETEGSÉG!

A veszettség (Rabies lyssa) egy vírus okozta zoonotikus neuroinvazív fertőző betegség, amely emlősökben agy- és gerincvelőgyulladást okoz. Nem vakcinázott emberekben ritka kivétellel halált okoz.

A vírus eredeti gazdái a denevérek. A háziállatokban: kutyákban, macskákban a kötelező védőoltások bevezetésével kiveszett a veszettség.

A vadon élő állatok közül a leggyakoribb vírusgazda a vörös róka: populációiban a vakcinával töltött csalétkek repülőről való kiszórásával a fertőzöttség jelentősen visszaszorult.

A veszettség tünetei állatokon: fokozott nyálzás, nyálcsorgás, lógó állkapocs, széjjeltartó kancsalság, vadállatnál szokatlan szelídség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában