Kultúra és művészettörténet

2019.02.23. 11:30

Reneszánsz a műhelyben – így készül fellépni Janus

Ismét gimnazisták lettünk. Tiszta reneszánsz – műismeret, szobortan, kultúrtöri és némi véres középkori reálpolitika. Plusz: ROHO ismét nagyméretű szoborban gondolkodik...

Szabó Szabolcs

Kicsit késünk, majd némi toporgás után már bent ülünk a Széchenyi István Gimnázium rajztermében, ahol épp Janus Pannonius van terítéken. Munkásságát, sőt annak valóban reneszánsz kettősségét számos ábra mutatja be a tudásszomjas diákoknak.

Amiért itt ülünk, igazából egy gipszből készült, közel két méteres férfiember – modellje bejárta Itáliát, szolgált Mátyás udvarában, s volt pécsi püspök.

Alkotó és gyermeke, azaz Rohonczi István és a gipszből épített Janus Pannonius – a tervek szerint a Kertvárosba kerül majd
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Janus Pannonius élete regénybe illő. Van egy tehetséges fiatalember, aki az akkori világ egyik kulturális központjából, Itáliából hazatér, és találkozik a (helyi) közállapotokkal. A már itt született verseiben egyaránt érzékelhető az itáliai honvágy, valamint a budai kihívás varázsa. Rohonczi István kollégámmal a tervünk az volt, hogy alkotásán keresztül mutassuk be egy óra keretében a reneszánsz gondolatiságát, valamint az alkotás mindennapi gyakorlatát – hangzott el Szücsné dr. Harkó Enikőtől, az intézmény igazgatóhelyettesétől.

A diákok számos kérdéssel rohamozták meg a pedagógusokat

A már idézett bevezető után aztán a diákság átnyomult ROHO irodájába, amely rendre alkotóműhelyként is funkcionál.

– Janus Pannonius élete és munkássága már régóta foglalkoztatott. Elhatároztam, hogy csinálok egy szobrot róla. A megvalósítás már problémás volt. Egyrészt, a régi dokumentumok valamint az új és már hiteles érvénnyel bíró kutatások más és más képet mutatnak. A célom az volt, hogy egy hiteles alkotást készítsek. Mindehhez az kellett, hogy a talpától a homlokáig megformázzam azt a 190 centiméteres fiatal és tetterős embert, aki azért kritikusan szemlélte az őt övező világot – mondta el lapunknak az alkotó, Rohonczi ROHO István, aki egyben a rendhagyó tanóra egyik vezetője is volt.

Rohonczi István a reneszánsz hazai jellegét is bemutatta

– Célszerűbb úgy tanítani, hogy egyben mutatjuk meg a diákoknak egy adott kor irodalmát, zenéjét, képzőművészetét. Szerencséjük van a diákjainknak, hogy egy jelentős alkotótól, ROHO-tól tanulhatnak – tette hozzá Szücsné dr. Harkó Enikő.

Rohonczi István lapunknak elmondta, a már gipszalakban elkészült munkájával pályázni fog a NKA aktuális kiírására, valamint, hogy a Kertvárosban szeretné felállítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában