sikerült

2017.12.17. 19:43

István gyógyultan tér haza szombaton Kínából

Gyógyultan tér haza Pecsét István Kínából (ezt igazolják legfrissebb leletei), aki itthoni számítás szerint december 23-án érkezik a Liszt Ferenc Repülőtérre.

Pálinkás István

Pecsét István mellett a kép bal oldalán Vörös Borisz, aki kínai nyelven és angolul is segítette a tolmácsolást, jobb oldalon pedig Pipoly Zsófia vérdonor látható, aki angolul segítette Istvánt az orvosok közötti kommunikációban Fotó: amatőr

Szenteste – elmondása szerint – részt vesz a rácalmási katolikus templomban tartandó éjféli szentmisén. Sokan, sokszor aggódtunk érte. Szeretetünk és az életéért való aggódásunk soha nem csitult. Hittük, ahogyan ő is, mélyen és őszintén, sikerülhet, ami csak nagyon keveseknek.

Mindezt, talán Pipoly Zsófia igazolhatja legjobban, aki vérdonorként közreműködött a gyógyulás folyamatában:

- Egy adománygyűjtő esten találkoztunk először. Fordítottam a rendezvényen, elmesélte a történetét, majd készítettünk az orvosokkal néhány tesztet, s bebizonyosodott, hogy alkalmas vagyok vérdonornak. Attól kezdve nem volt kérdés, hogy segítek neki.

Pecsét István mellett a kép bal oldalán Vörös Borisz, aki kínai nyelven és angolul is segítette a tolmácsolást, jobb oldalon pedig Pipoly Zsófia vérdonor látható, aki angolul segítette Istvánt az orvosok közötti kommunikációban Fotó: amatőr

 

- Először is nagyon örültem neki, most pedig nagyon boldog vagyok, hogy végigcsinálta, hogy valóban erős, hősies ember. Egy egészséges ember ilyenkor azzal szembesül, hogy az egészségnél nincsen fontosabb. Sem az anyagi, semmi más. Helyes étrend, testmozgás. Amikor ketten fogjuk a nemzeti színű zászlónkat, akkor némi honvágyat ébreszt bennem, de örülök annak, hogy vannak itt is magyarok, s hogy honfitársnak tudtam segíteni. És hitelesen arra emlékeztet az egész, hogy igenis a magyarok tartsanak össze, bárhol is vannak a világon – mondta István vérdonorja, Pipoly Zsófia, aki Kínában egy vegán étterem vezetője és ételfotózásokkal foglalkozik, de egy másik jótékonysági szervezetnek is tagja, amely az ott élő gyerekeknek gyűjt adományokat. Beszédeket mond, buzdítja az embereket a kínai gyerekek gyógyítására. Legszemélyesebb, legmeghatóbb pillanatának mégis azt tartja, amikor október 23-án megkapták a leleteket, s kiderült, hogy István meggyógyult. Van remény.

Zsófi is világossá tette számodra, hogy valóban „egy vérből valók vagyunk!”, ahogy az Ismerős Arcok énekelik ezt a sokunk számára lelkesítő dalt? – faggatom Istvánt, aki hazafelé készülődik.

- Az orvosok azt mondták nekem három éve, hogy három százalék az esélyem arra, hogy megérem a harmincon túli évet. Zsófi segítségével „áttörtük” ezt a falat itt Kínában, és büszkén mondhatom, hogy sikerült. Hosszú küzdelem után egészséges vagyok, Hála Istennek! Ezért innen is nagyon szépen köszönöm neki a tőle kapott legszebb karácsonyi ajándékomat: 2017. október 23. A „harmadik születésnapom” dátuma, amelyet együtt éltünk meg Zsófival, Ő volt ott mellettem akkor is, és fordított nekem, hogy István – nincs rák, egészséges vagy. Zsófi kezet nyújtott nekem több ízben, amikor szükségem volt rá, és kihúzott a „gödörből”. Vérének köszönhetően tudtam meggyógyulni, ő tette végül egésszé. A munkahelyén jártam többször, ő ismertetett meg a vegán táplálkozással is, amely által sokkal jobban érzem magam. Gyakorlatilag, már nem fáj a transzplantált májam sem. A fotóiból, amelyeket a közösségi oldalakra (facebook, instagram) készít hobbifotósként, vagy megoszt a vegán táplálkozással kapcsolatosan, azon anyagokból sok mindent meg lehet tanulni. Örülök neki, hogy „egy vérből valók vagyunk”, hogy magyar honfitársaimra bátran számíthatok nemzethatárainkon innen és túl.

Szenteste előestjén érkezel haza, s ahogy tudom, nem volt ez éppen úgy számolva, hogy karácsonyi ajándék legyél a családnak, valamennyiünknek. Hogy alakult így?

- Szerencsésen úgy alakult, hogy engem visz a Jézuska haza karácsonyra. Eredetileg november 20-án indultam volna, hiszen október 23-án kimondták az orvosok, hogy tünetmentes vagyok, nincsen ráknak nyoma a szervezetben. A megerősítést négy guangzhoui kórház öt meghatározó orvosától kértem ki, hogy el merjem hinni azt a csodát, ami velem történt. A Fuda kórház álláspontját felülvizsgálta a Jinan Egyetem kutatója, dr. Yin, aki azon az állásponton volt, hogy mivel az immunrendszerem továbbra sem képes ellátni a védőmechanizmus szerepét a májtranszplantáció következtében, ezért további négy megerősítő immunoterápiai kezelésre van szükség. Az eddigi kezeléseket folytatják tovább decemberig, azért hogy ne eshessen vissza az állapotom. Vagyis a későbbiekben is rendben legyen minden, egészséges maradjak, Isten adja. Ezért tolódott a hazaút december 23-ra.

Örömteli tudni, hogy kezded visszanyerni vesztett testsúlyodat. Hogyan sikerült ezt stabilizálnod, noha tudom, itthon kedvenc halászléddel vár édesanyád?

- Mozgalmas hónapokon vagyok túl, mert a hasmenéses állapot nehezen akart megszűnni a Crohn-betegség következménye miatt, ezért az onkológiai kezeléseket is jobban megéreztem. Miután szeptember közepére sikerült a hasmenéses állapotot megszüntetni, elkezdtem főzni magamra, mert akkor már a fizikai erőnlétem is lehetővé tette ezt számomra. Így a vegán táplálkozással szép lassan sikerült újra felépíteni a szervezetemet. Igen, a hazai ízek nagyon hiányoznak, de szigorúan figyelni kell a cukormentes étrendre, mert a rák azt veszi magához, ezért egy évig legalább minden cukrot meg kell vonni magamtól. Ami természetesen nem jár nagy áldozattal az egészségért cserébe. A kezelések fárasztóak voltak, de ki kell bírni a gyógyulás érdekében. Egy albérletben laktam végig, azért tudtam főzni, és csak a kezelésekre jártam be. Innen intéztem a gyógykezelést és a napi teendőket egyaránt. Többször voltam lázas, túlestem egy kolonoszkópiai vizsgálaton is a nyáron a Crohn-betegség miatt, de a gyógykezelés szépen haladt, és ez volt a lényeg. Ebből kifolyólag a cél mindig is az volt számomra, hogy gyógyultan menjek haza.

Bizonyára tudod, hogy itthon is vannak bizonyos helyzetekben elkeseredett emberek, mit üzensz nekik?

- Először is jobbulást kívánok annak a három kislánynak, akikért most a további gyűjtések folynak. Tiszta szívből kívánom, hogy mindegyikőjüknek sikerüljön a gyógyulás, mert tudom, hogy mit jelent az egészségért küzdeni, átérzem az ők és a családjuk helyzetét is. Isten adja: sikerüljön a teljes gyógyulás az életükben, hogy újra a gyerekek kis életét tudják élni. A karácsonyi ünnep közeledtével a legfontosabbról ne feledkezzünk meg: egymásról, nyújtsunk kezet honfitársainknak, ha a szükség úgy kívánja. Galatáknak írt levél 6:2 Hordozzátok egymás terhét, így teljesítitek Krisztus törvényét.

Mit kívánsz karácsonyra ismert és ismeretlen támogatóidnak? Sikerült az összefogás tartalmi jelentését (át)értékelned?

- Először is minden támogatómnak nagyon szépen köszönöm, hogy bízott bennem, és végigkísértek az utamon. Ennek közös győzelem lett a vége. Hálás vagyok az elmondott imákért, meg lett az eredményük, meggyógyultam. Természetesen mindenkinek a legdrágább földi kincset kívánom a karácsonyfa alá, ami nem más, mint az egészség. Hálásan köszönöm mindenkinek azt az elmúlt közel két évet, amit a gyógyulásomért tettek. Ahogyan Cserna Gábornak és dr. Dorkota Lajosnak, hogy felhívásukra az egész város megmozdult, hogy megteremtsék kínai gyógykezelésemnek a lehetőségét. Köszönöm szépen a folyamatos támogatást dr. Bozsits Attilának és Grabarics Gábornak is, hogy nem engedték el a kezemet egyszer sem. Valamint minden városi cégnek, honpolgárnak, akiktől a legdrágább kincset megkaptam karácsonyra. Külön köszönet a guangzhoui magyar közösségnek is. Róluk sem szeretnék megfeledkezni, hiszen ők tudják ott a legtöbben Zsófival, hogy min mentünk keresztül vállt vállnak vetve, hogy először együtt sírjunk, majd végül együtt nevessünk. Remélem, a történetem már rajtam is túlmutat, és utat talál olyan helyre, ahol lehetőség nyílik arra, hogy Fuda Cancer Hospital a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél társadalombiztosítási alapon ingyenes ellátásként szerepelhessen. A honfitársainkért kezet kell nyújtani! Én így látom, s ahogyan a János 13:34 szól: Új parancsolatot adok néktek, hogy egymást szeressétek; a mint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában