A Krisztus Király plébánia évfordulóit ünnepelték

2018.11.26. 11:30

Orgonahangverseny az ünnepi istentisztelet után

A Krisztus Király plébániát 18 évvel ezelőtt áldotta meg dr. Takács Nándor, akkori székesfehérvári megyés püspök, 10 éve pedig Spányi Antal megyés püspök szentelte fel az épületet. A templom a hét végén, Krisztus király ünnepének előestéjén tartotta különleges rendezvényét.

Tóth Alexandra

SONY DSC

Szombaton este hat órakor kezdődött az ünnepi szentmise a Krisztus Király főtemplomban. Szeleczky Csaba helyettes plébános az istentisztelet kezdete előtt jótékonyságra kérte a híveket. Városunkban több helyen is folynak a karácsonyi adománygyűjtések, hol élelmiszert, hol ruhákat, játékokat és egyéb használati tárgyakat gyűjtenek a nehézségek között élők számára. Az atya felhívta a hívek figyelmét a karitász folyamatos tevékenységére is, ők egész évben fogadnak adományokat.

Az ünnepi misén, a prédikáció során már várakozásra intette a híveket, és arra, hogy kezdjék ünneplőbe öltöztetni a szívüket, hiszen lassan már az adventi időszakhoz érkezünk. Most búcsúzunk valamitől, véget ér az egyházi év, de a jövő hét végén egy új korszak kezdődik majd el. Krisztus király ünnepe a legfiatalabb a római katolikus főünnepek között, a liturgiai évkör utolsó napja. Mozgóünnep, amely ezúttal november 25-re esik.

Az orgonánál Lénárt Linda művésznő ünnepi összeállításának előadása közben
Fotók: Varga Zsófia

A mise után ünnepi orgonahangverseny következett, amellyel a plébánia kedveskedni szeretett volna a velük együtt ünneplő híveknek.

A dunaújvárosi kötődésekkel rendelkező, kiváló, ifjú orgonaművész, Lénárt Linda koncertjét hallhattuk. A repertoárban szerepelt Bachtól a G-moll fantázia és fúga, Liszt Gebetje (Ave Maria) és Barta Gergely külön erre a koncertre írt, Vincit, regnat, imperat – Három postludium az egyházi év végére című műve is.

A hívek a mise után is ott maradtak a hangversenyen

Linda már nem először lépett fel a főtemplomban, tehetségét már több ízben is megcsodálhatták a hívek. Zenekadémiát végzett és jelenleg is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen dolgozik az Egyházzene tanszéken.

A december folyamán két további koncert is lesz a főtemplomban. Másodikán a vegyes kar lép fel, 11-én pedig a Móricz Zsigmond Általános Iskola kórusa énekel majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában