Egyre önzőbb a világ

2018.03.18. 09:00

Szokatlan, sőt gyanús, ha valaki megért, és segíteni akar?

Az empátia olykor már elmebetegségnek számít ebben a világban. Ez a mondat nem is annyira rég fogalmazódott meg a fejemben.

Gyakran elgondolkodom azon, hogy való­ban így van-e, és időnként úgy érzem, hogy talán igen, így van…

Ahogyan elmerülünk a beszélgetésekben a környezetemben élőkkel, nem csupán a nálam idősebb emberek szájából hallom a beleérző képesség hiányának problémáját, hanem a velem egykorú fiataloktól is. Mindenki állítja, hogy egyre rosszabbodik a világ, az emberek önzők, gonoszak, nem törődnek egymással, mindig más kárát kívánják, és kihasználják egymást, hogy ennek révén feljebb emelkedhessenek. Így történik ez most… régen sokkal jobb volt, mostanra ennyire elkorcsosult a helyzet…

Őszintén bevallom, engem elgondolkodtat, hogy a kortársaim legtöbbje is így vélekedik erről, hiszen mi – mint az elkövetkezendő nemzedék – már ebben az „új” világban születtünk, most alapozzuk meg a jövőnket. Viszont ahelyett, hogy az empátiátlanság táborát erősítenénk, mi, fiatalok is úgy látjuk, hogy az emberek egyre inkább belesüllyednek az emberség nélkülözésébe.

Valóban elromlott volna a világ? Régebben tényleg minden jobb, egyszerűbb volt? Ma már úgysem segít senki neked önszántából, csak ha haszna származik belőle?

Mindnyájan általánosítunk – nézünk, de nem biztos, hogy látunk is. Én valóban olyan empatikus vagyok, amilyennek gondolom magam? A többi ember tényleg nem érzi át mások sorsát? Nem lehet, hogy csak nem meri, vagy esetleg nem tudja, hogyan mutassa ki ezt a környezete felé? A múltban is – tudjuk a történelemből – rengeteg borzalmas dolog fordult már elő, vajon jobb volt akkor élni?

Manapság talán tényleg szokatlan, sőt gyanús is lehet, ha valaki megért és segíteni akar. De úgy hiszem, az emberség sohasem veszhet ki belőlünk, mert ez tesz azzá minket, akik természetünknél fogva valójában vagyunk.

Bálint Andrea 11/3. Lorántffy középiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!