Nyáron főleg ne etessük a vízimadarakat!

2018.07.24. 09:00

Jó tudni: a bedobált élelem szennyezi a vizet, növeli a szervesanyag-terhelést

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot.

Lakosi Gabriella

Hattyúcsaláddal találkozhatunk a Velencei-tavon és a Balatonnál is Fotó: Unger Tamás / Vas népe

Éppen ezért ennek semmi köze a madarak segítéséhez, éppen ellenkezőleg, tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg, és ítéli akár pusztulásra az állatokat – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében.

Külön vízi állatoknak való táplálékot érdemes vásárolni

A hosszú ideje tartó kenyérdiéta megbetegíti a madarakat, a mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből is eredő sérülésveszélyt, önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz, elősegíti a fertőző betegségek terjedését, ami különösen a madárinfluenza kapcsán jelent óriási kockázatot. Szennyezi a környezetet, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő „elmocsarasodást”, a közvetlen fizikai érintkezés ránk, emberekre nézve is veszélyt jelenthet.

Hattyúcsaláddal találkozhatunk a Velencei-tavon és a Balatonnál is Fotó: Unger Tamás / Vas népe

Ezzel a témával kapcsolatban kerestük meg dr. Gyu­rácz Józsefet, a Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnökét. Ő azt mondta, az is probléma, hogy az etetéssel azokat a madárfajtákat segítjük, amelyek kevésbé félénkek, jobban hozzászoktak az ember közelségéhez. Ilyen például a bütykös hattyú, vagy a tőkés réce. Elszaporodásuk pedig elveszi a helyet az olyan veszélyeztetett fajok elől, amelyek alapvetően kerülik az ember közelségét, mint például a nyári lúd.

Azt is mondta, hogy ha valaki semmiképp nem tud ellenállni a kísértésnek, és mindenképpen etetni szeretne, akkor a legkisebb kárt úgy okozza, ha mesterséges tónál eteti a madarakat, mint például a szombathelyi Csónakázótó. Élelem szempontjából pedig azzal ártunk a legkevesebbet, ha egy állateledel szakboltban külön vízi állatoknak való táplálékot vásárolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában