gazdasági körkép

2019.02.18. 10:00

Nőtt a kereskedelmi forgalom

Tavaly mintegy hat százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalma Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei első becslése alapján.

duol.hu

Ugyanakkor a reálbérekkel együtt 2019-ben várhatóan lassulhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése. Az MTI-nek nyilatkozó banki elemzők véleménye szerint az emelkedő bérek, a feszes munkapiac, valamint a kedvező fogyasztói bizalom áll a kisboltok forgalomnövekedése mögött. A szakemberek szerint a reálbérek szerényebb idei növekedésével összhangban a fogyasztás szolidabb emelkedésére lehet számítani 2019-ben, de mindent egybevetve a tavalyi hat-hét százalékos éves bővülést követő, várhatóan négy-öt százalék közötti ütem még mindig az ország gazdasági növekedésének legfőbb húzóereje marad.

A fogyasztás szolidabban emelkedik az idén
Fotó: Shutterstock

Egy elektronikai kiskereskedés eladója azt mondta, hullámzónak látja a 2018-as forgalmukat, ami az év legtöbb hónapjában csak kicsivel haladta meg a tavalyelőtti keresletet, viszont két időszak, nagyjából az esztendő közepe, illetve főleg a vége kiemelkedően jó eladási számokat hozott. – Egy kisebb üzletnek nehéz versenyeznie az online piac hatalmas kínálatával és rengeteg akciójával. Nekünk az a nagy előnyünk, hogy nálunk közvetlen szakmai tanácsadást kaphatnak a hozzánk betérő vevők, akik kézbe is foghatják, szemügyre vehetik a keresett árut, amíg az internetes vásárlás bizonyos szempontból lutri. Úgy veszem észre, az informatikai és a szórakoztatóelektronikai termékek iránt jelentős a kereslet, az emberek többsége hajlandó költeni rá, hogy lépést tartson a technika fejlődésével – fogalmazott a kereskedő.

Egy nagy múltú ruházati kisbolt munkatársa azt mondta, ő semmilyen növekedést nem vett észre a tavalyi forgalmukon, ennek ellenére összességében nem panaszkodik a keresletre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában