Szücsné dr. Harkó Enikő volt a vendég

2019.05.09. 17:30

Nőnek lenni jó, különösen, ha harmóniára törekszik az ember

Kedden este ismét megtelt az Aranyhordó étterem különterme, ahol az Aranyhordó Pódiumbeszélgetések Nőnek lenni jó! címmel futó tavaszi sorozatának második eseménye zajlott. Ezúttal Szücsné dr. Harkó Enikő, a Széchenyi gimnázium nevelési igazgatóhelyettese ült a „vallatószékbe”.

Balla Tibor

Fotó: HK

Szente Tünde társadalommérnök felvezetőjéből kiderült, vendége nem csak igazgatóhelyettes, de magyar nyelv és irodalom szakos tanár, 2014-től minősítő szakértő mestertanár, 2018-tól kutatótanár. Kiadói felkérésre tankönyvi bírálatok, tanmenetek, tanári segédanyagok készítésével foglalkozik. A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési rendszeréhez több szálon kötődik. A Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének, a Kutató Tanárok Országos Szövetségének, a Magyar Nyelvtudományi Társaságnak tagja. Kitüntetései közé sorolható az MTA Pedagógus Kutatói Pályadíj (2007), az Apáczai Csere János-díj (2013), és a MOL Mester-M Díj (2018) is. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Irodalomtudományi Doktori Iskoláján határon túli irodalomból doktorált. Témavezetője Rónay László volt, akinek a javaslatára Wass Albert író pályaképére szűkítette kutatásait. Az irodalomtanítás megújuló módszertanából szerezte kutatótanári minősítését.

A közel egyórás, őszinte beszélgetés sok témát érintett a családon, a munkahelyen, a díjakon, a barátságokon át egészen a hivatásig Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A beszélgetésből kiderült, Marosvásárhelyen érettségizett bölcsész-történész tagozaton, és érettségijét később akkreditáltatni kellett Magyarországon. Alapvetően nem izgulós típus, de legnagyobb meglepetésére egy éve átélte az igazi vizsgadrukkot. Talált a pályáján egy utolsó lépcsőfokot, ahová előléphet, a kutató tanárságot. Kicsit gondolkodott rajta, van-e benne annyi tudás, készség, alázat, hogy erre a szintre fel tudjon lépni, hiszen az ember attól is lehet boldog, ami már megvan. Nagyon nehéz kérdéseket kapott az akadémiától, de olyan ötletei támadtak, amikre ma is rácsodálkozik, hogy neki jutott eszébe.

Szóba került a felelősség kérdése a diákok sorsának alakításában. Mint mondta, minden pillanatot felelősségként él meg, hogy bármit tesz, annak súlya van. Ahhoz, hogy a döntéseit meghozza, a legtöbb vitája önmagával van, és ezek a viták mindig a felelősségről szólnak. Egyik fontos mondata úgy szól, hogy ha visszapillant az életére, akkor mindig gyerekarcokat lát. „Tudom, hogy ők bennem vannak, és valahol én is bennük vagyok.”

A sorozat tematikája, hogy olyan embereket kutat, akik a harmóniára törekszenek. Ezzel kapcsolatban említette, hogy teljes mértékben hisz abban, hogy az érzelmi intelligencia fejleszthető. Mint mondta, hétköznapi létének része, hogy megpróbál mérlegként viselkedni. Ez nem azt jelenti, hogy nincs az életében konfliktus vagy diszharmónia, sokkal inkább azt, hogy mindig megkeresi a feloldást. Teljes módszertanban gondolkodik, meggyőződése, hogy érdemes irodalmat tanítani, csak ő egy kicsit másként teszi. Kutató tanárként olyan tevékenységet kell egyébként is felmutatnia, ami az oktatásban hasznosítható.

Szücsné dr. Harkó Enikő, a Széchenyi gimnázium nevelési igazgatóhelyettese

Magas fordulatszámon élt mindig, képes volt úgy tanulni, hogy két éjszaka alvás kimaradt, és bár a lelke most is fiatal, a teste már visszajelzéseket küld, így megtanult sétálni az osztályterem felé, nem futni. Az este folyamán sokszor szóba került az inspiráló, motiváló közeg, ahol dolgozik. „Minden embernek van valahol egy útja, s az én utamnak egy fontos találkozása a férjem. Tisztelem és a mai napig szeretem, mindent felold bennem.” Feloldásokat pedig nem csak a férje (akivel első közös fényképükön 5 és 11 évesek) de a barátai is adnak. Egyikük, dr. Loboda Endre el is mesélte a közönségnek 30 éves barátságuk történetét.

Harkó Enikő elmondta, Marosvásárhelyen a magyarság egy zárt közösséget alkotott. Ő gróf Teleki Mihályhoz járt németórára, Liza bárónőhöz angolórára, de „Micu” bácsitól illemet is tanult.

A közönség elé szólították Rohonczi ROHO István művész-tanár kollégáját, aki egy készülő Janus Pannonius szobor kapcsán beszélt kapcsolatukról, Dénes Angéla állatorvos pedig egykori diákjaként emlékezett vissza rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!