Jobbikos aggodalom – tájékozatlanságból

2019.04.04. 19:00

Nem az, aminek látszik

Költségvetési problémák! Dunaújváros jövője veszélyben? – címmel tartott sajtótájékoztatót Barta Endre, városunk jobbikos önkormányzati képviselője, aki ellentmondást vélt felfedezni Dunaújváros MJV 2019. évre vonatkozó költségvetésében.

Várkonyi Zsolt

Fotó: Kállai Félix

Szóhasználata szerint az önkormányzat 1,5 milliárd forintnyi működési hitelt kíván felvenni, amelyhez annak kérelme alapján „minisztériumi engedély” szükségeltetik. Elmondta, hogy párttársa, Pintér Tamás országgyűlési képviselő e témában tett parlamenti felszólalására az illetékes minisztérium államtitkára válaszában azt mondta, hogy Dunaújváros kérelme még nem érkezett meg hozzájuk.

Nézzük a tényeket! Az államtitkár válasza a képviselői kérdésre tűpontos volt. Ugyanis az önkormányzati kérelem útjának „első állomása” az államkincstár, ahol pénzügyi szempontból véleményezik az anyagot, majd ezután az illetékes kormányhivatal következik, ahol a kérelem törvényességi kereteit ellenőrzik, majd ezután érkezik meg az illetékes minisztériumokhoz, ahol előkészítik az anyagot, majd ezek alapján dönt a kérelemről a kormány.

Ami a működési hitelt illeti. Nos, ilyenre a 2013-as adósságkonszolidáció óta nem lehet kérelmet benyújtani. Dunaújváros MJV költségvetésében nem is ez szerepel, hanem felhalmozási célú forrásbevonás, amely építésre, fejlesztésre, felújításra fordítható.

Ilyenkor az a mondás jut az ember eszébe, amikor felteszik a kérdést: igaz-e, hogy Moszkvában Mercedeseket osztogatnak? A hír igaz – közli a jereváni rádió -, azzal az apró korrekcióval, hogy nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Mercedeseket, hanem Zsigulikat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában