Már harmadik alkalommal

2017.09.11. 19:20

Kulcson újra közelebb hozzák a világot! Ecuador, Kuba, Uruguay is a vendégek között

Balla Tibor

venezuela

Dóka Marianna, a szervező tizenhat éves Carpe diem Alapítvány elnöke elmondta, hogy annak idején elkezdett kutakodni az után, hogy a szklerózis multiplex betegség milyen gyakori különböző országokban. Eljutott az egyenlítőhöz, Ecuadorba, ahol szinte nem is regisztrált ez a betegség, nem tudnak róla. Egyik támogatójukról kiderült, hogy a felesége ecuadori, vele vette fel a kapcsolatot.

Az éppen akkor kinevezett nagykövetnek tetszett az ötlet, hogy mutassák meg, közelebb hozzák országukat egy rendezvényen, és beszéljenek arról, miért nincs ott SM beteg. Úgy döntöttek, hogy valamelyik környező országot is vendégül látják, így érkezett Kulcsra annak idején Ecuador és Venezuelai Bolivári Köztársaság nagykövete. Ez utóbbi, Raúl José Betancourt Seeland idén már harmadszor érkezik a szomszédos településre. Ő a második évben Kubát hívta vendégül, pontosabban Julio César Cancio Ferrer kubai nagykövetet.

Venezuelai Bolivári Köztársaság harmadszor vesz részt Fotó: ZsE

A cél valójában az, hogy akik nem jutnak el oda bármilyen okból kifolyólag, de olvasnak róla, látnak filmeket, álmodoznak róla, kicsit közelebbről megismerkedhessenek az adott országgal, akik idejönnek, bemutatkoznak, segítenek másként látni az országukat. Megmutatják, micsoda értékeik vannak, milyen csodákkal dicsekedhetnek akár az épített környezetben, akár természeti adottságaikban. Idén lényegében búcsúznak a három országtól. Visszahívják a venezuelai és a kubai nagykövetet, ők utoljára lesznek itt szeptember 23-án Kulcson, a Nap Háza Hold Udvara központban.

Viszont idén először megfigyelőként részt vesz a rendezvényen az ír nagykövet és az uruguayi konzul. Az egész napos rendezvény végén nyilatkoznak majd, látván az aznapi eseményeket, hogy hogyan látják a jövőt. Jönnek-e jövőre? Ha igen, akkor szomszédos országot hoznak vendégként, vagy elfogadják egymást bemutatkozó vendégnek.

Idén tehát a szokásos kavalkád várható az országokat közel hozó rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában