hatékony ellátás

2019.02.02. 15:30

Modern, gyors, szép és nagyon jól felszerelt!

Jól felszerelt, vadonatúj esetkocsival gazdagodott a dunaújvárosi mentőállomás: korszerű eszközökkel és gazdag gyógyszerkészlettel bír, s három szakember dolgozik rajta.

Pekarek János

Pénteken már szolgálatban állt a városi mentőállomáson az a Mercedes Sprinter típusú, 2200 köbcentiméteres motorral és légrugózással, valamint a legkorszerűbb mentőberendezéssel és igen széles körű gyógyszerkészlettel felszerelt esetkocsi, amivel egyrészt hat darabra nőtt a mentőállomás autókészlete, másrészt jelentősen korszerűsödött a mentők rendelkezésére álló eszközpark.

Azt, hogy mekkora szükség volt az esetkocsira, több tényező is mutatja. Egyrészt az, hogy a korábbi, hasonló kategóriájú géppel másfél év alatt mintegy nyolcvanezer kilométert autóztak, egyik sürgős esettől a másikig, másrészt ilyen esetkocsi a dunaújvárosi állomáson kívül Sárbogárdon, Székesfehérváron, Ráckevén és Szabadszálláson található legközelebb.

A legújabb helyi esetkocsi a kimentéstől az újraélesztésig minden szükségessel fel van szerelve, mutatja Kovács Krisztián gépkocsivezető
Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

 

Természetesen az újvárosi esetkocsit is szükség szerint mozgatják: a napokban például Solton és Dömsödön jártak az itteni szakemberek menteni. Az esetkocsin (az átlagos autók kéttagú személyzetével ellentétben) mindig három szakember dolgozik: az ápolói végzettséggel is rendelkező gépkocsivezető, a szakápoló és a mentőtiszt. Felszerelésében megtalálhatók a sérültek és betegek kimentéséhez, újraélesztéséhez szükséges korszerű felszerelések: a lélegeztetőgép, az EKG, a manuális defibrillátor, az infúziós rekeszek és sokféle gyógyszer. Ahogyan a mentők mondják: egy esetkocsiban a születéstől a halálig kezelni tudnak mindent.

A nagyjából 17 millió forintos alapjármű teljes felszerelésével együtt már mintegy 35 millió forintot ér. Érkezésével az eddigi esetkocsi, a nagy Mercedes Crafter tartalékká változott, s mozgó őrségre, például sportesemények biztosítására használják – ha a szükség mást nem parancsol.

Kovács Krisztián és hátul, az esetkocsi ápolóterében Bornai András

Márpedig a szükség nagy úr: az esetkocsi bevetési területe a Duna nyugati partján Előszállástól és Nagykarácsonytól kezdve Dunaföldváron át Ráckeresztúrig tart, a folyam keleti partján pedig, mint írtuk, akár Solttól Dömsödig segíthet.

A dunaújvárosi mentőállomás évente átlagosan nyolcezer bevetést teljesít. Ebből az esetkocsi mintegy kétezer esetben vonul ki. Jó napnak számít, ha „csak” kétszer kell beavatkoznia, rossznak, ha tizenkétszer...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában