Az önkormányzat, a Kulcsi Baráti Kör koszorúja soha nem hiányzik

2019.11.04. 10:00

Mindig van virág a kulcsi hősöknek az emlékművén

Mindenszentek előestéjén hagyományosan ökumenikus megemlékezést tartanak Kulcson, együtt imádkoznak az elhunyt háborús áldozatok lelki üdvéért, akiknek a sírhelyük ismeretlen, de nevük a kulcsi emlékmű márványtáblájába van vésve.

Török Tímea

Október 31-én a kulcsi katolikus templom kertjében álló monumentumnál emlékeztek a háborúk kulcsi áldozataira. Oberrecht Tamás kulcsi önkormányzati képviselő meghívására gyűltek össze a megemlékezés résztvevői a templomkertnél. A szervező önkormányzati vezető köszöntötte a megjelenteket, majd közösen elénekelték a Himnuszt. Mudra Gréta, a kulcsi általános iskola diákja szavalata után az ünnepi beszédet Schinogle Ferenc, a kulcsi Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója mondta el.

A hitéleti képviselők emlékezése után közösen imádkoztak a résztvevők

– Elgondolkodtató, hogy a gyermekek és a fiatalok október 31-ét és november 1-ét egyre inkább a halloweennel kapcsolják össze, nem a reformációval, illetve a mindenszentekkel. A helyes egyensúly és rangsor megtartása érdekében az egyházaknak, szülőknek, óvodáknak és iskoláknak többet kellene tenniük, mondta beszédében az iskola igazgatója. Schinogle Ferenc egyebek között arra is rávilágított, hogy Magyarország embervesztesége 1939-1945 között (hasonlóan az 1914-1918-as háborúhoz) a negyedik a világ országainak sorában. Ezt követően Bozai Márton katolikus plébános vette át a szót. Az atya azzal a keresztényi kérdéssel foglalkozott, hogy miért kell az ártatlanoknak meghalniuk, Jézusnak miért kellett kereszthalált halnia. Őt Fodor István református lelkész követte. Beszédének mondanivalója Pál apostol Timóteusnak írt egyik levelének vezérgondolata köré csoportosul, miszerint „Harcold meg a hit nemes harcát…!”.

Bozai Márton plébános és Fodor István lelkész a Szentírásból is idézett Fotó: Török Tíea/Dunaújvárosi Hírlap

A hitéleti képviselők után közösen imádkoztak a résztvevők, majd a koszorúzás következett. Kulcs Községi Önkormányzat nevében Jobb Gyula polgármester és Deák Ibolya önkormányzati képviselő helyezett el koszorút, az iskola nevében Schinogle Ferenc és Mudra Gréta, a Kulcsi Baráti Kör nevében pedig Oberrecht Tamás és Lontai Sarolta tették le az emlékműhöz a megemlékezés virágait.

Templomkertben

A véres II. világháború után 1948 végére kiderült, kik azok, akik örökre elvesztek a háborúban. Ekkor a kulcsi emberek közadakozásból elkezdték az emlékmű építését. Elkészült a beton alap és megvásárolták a márványlapokat, de az emlékmű felállítását nem engedélyezték. Akkor már minden helységben volt szovjet katonai emlékmű, de a magyar halottakról tilos volt megemlékezni.

1988-ban, Fejér megyében elsőként avattak ilyen monumentumot. De a felírást még akkor sem engedélyezték, erre csak 1990-ben kerülhetett sor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!