különleges interjú

2018.09.06. 17:30

„Mindig a kudarcok nevelnek” – Őze Áron üzen a tizennégy éves önmagának

Kolbert Márió interjút készített Őze Áronnal, melyet szokatlan formában tárt elénk.

Kolbert Márió

Kedves tizennégy éves Őze Áron!

Van néhány dolog, amelyről tudnod kell, mielőtt megérkezel a jövőbe.

Ez egy csodálatos utazás, de szeretnék adni néhány tippet, hogy talán egy kicsit jobban kezelhesd a nehézségeket.

Az első: egy nagyon izgalmas középiskola elvégzése után fogsz elindulni egy olyan hivatás irányába, amit te magad sem gondolnád, hogy efelé fog sodorni az élet.

Ám előtte egy olyan szakmát végzel el, amelyben egy percet sem fogsz dolgozni, mondhatnám, akkor felesleges, és hagyd abba most, de ne! Ha ezt kihagyod, fantasztikus embereket veszítesz el, akiktől rengeteget fogsz tanulni, nemcsak szakmailag, de emberileg is. Lesz egy izgalmas érettségid, amelynek a faipari része néha kicsit kabaréba fullad, hiszen a bizottság valamennyi tagja tudja, hogy mással fogsz foglalkozni, de ez téged ne érdekeljen, járd a saját utad tovább bárki bármit is mondjon.

Ekkor már sejted a jövőd, amit a Színház- és Filmművészeti Főiskolán kezdesz meg. Fantasztikus nyarad lesz, film­forgatáson veszel részt, és felvesznek a főiskolára, amelyre becsületesen készülj fel. Ez olyan intézmény, ahol nem szeretsz majd diák lenni, és ez alatt a négy év alatt megtanulod megvédeni önmagad. Amiből lehet, tanulj, fontos lesz, hidd el.

Mindezeket ösztönösen fogod tenni, rájössz, mi a helyes irány. Emiatt különcnek fognak tekinteni, kapsz egy becenevet is, hogy az „angyalarcú bandita”. Ezzel sem érdemes foglalkoznod, ez főleg a lányokról szól, a lényeg, mindent tisztességesen csinálj velük kapcsolatban. Részed lesz sok-sok szerelemben és kalandban.

Őze Áronnak tetszett Kolbert Márió különleges interjúja Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Harmadik évedben, ha lehetőséged lesz, menj el gyakorlatra egy másik színházhoz, vállalj el jó szerepeket. Ez olyan szakma, amit leginkább a nézők előtt élesben lehet jól megtanulni. Az első előadásodon a térded is remegni fog, egy nagy múltú színpadon lesz lehetőséged debütálni, ami, mondhatjuk, elég jól sikerül, csak adj bele mindent. Fantasztikus mesterekkel fogsz találkozni az út mentén, akik szakmájukban a legjobbak, ők segítenek, de ha kell, szapulnak és szidnak, hidd el, erre is szükség van. Lesz egy fontos négy hónapos próbaidőszakod, ahol a Lear királyt fogjátok próbálni Shakespeare-től. Te leszel a Bolond, és ezalatt többet tanulsz, mint a főiskola alatt, a lényeg, ne add fel. Rá fogsz jönni, sokkal többet tanul az ember a kudarcokból, mint a sikerekből, mert mindig a kudarcok nevelnek.

Ezek után egy olyan színháznál leszel, ahol rengeteg nagynevű színésszel dolgozol együtt, de pont ezért fogod hét év után beadni a felmondásod, és elindulni az országban megkeresni valamit, amit még nem találtál meg.

Csomó helyen, leginkább vidéki színházakban keresed a kihívásokat, ám visszacsöppensz ahhoz az intézményhez, ahonnan indultál, de ez már nem ugyanaz, mint régen. A volt osztályfőnököd lesz a mestered, aki két év után az öledbe fogja tolni az igazgatóságot. Nehéz helyzetből kell felépítened ezt a fővárosi színházat, amelyet végül csak öt évig igazgatsz, de életed egyik legnagyobb erőpróbája lesz.

Ebben az időszakban már egy kiegyensúlyozott és nagyon szép család lesz mögötted, amely rengeteget segít, hogy ép ésszel és lelkülettel gyere ki ebből az időszakból.

Van itt még egy dolog, amit szerintem örömmel hallasz: lesz egy gyönyörű párod, és nevelni fogsz két fiút, az egyik nem vér szerinti, de szinte úgy tombol a kapcsolat köztetek, a másik viszont az.

Hatalom és komplexitás

Eközben a tanítás és oktatás jelenik meg az életedben, mert azt érzed, így komplexebben át tudod adni a gondolataidat. Ezt a „hatalmat” és komplexitást nagyon szeretni fogod.

A Magyar Színház után másfél évvel egy elképesztő hangulatú és izgalmas vidéki színház helyszínére kerülsz, ahol pályázat keretén belül ismét igazgató leszel. Sokkal ideálisabbak a körülmények a „színházcsinálásra”, amit te is meg fogsz tapasztalni. Nagyon jól fogod érezni magad, minden pillanatot élvezz ki, mert ez különleges világ.

Jó lesz, ha ezeket mind megjegyzed, hiszen majd lesz egy bátor, ambiciózus fiatalember, aki mindig megtámad kérdésekkel és interjúkkal, akinek az ambícióit segíteni kell. Na, ő fogja azt mondani, hogy mit üzennél a tizennégy éves önmagadnak, foglald össze, mi minden történt veled, és mire készüljön fel az életben.

Ezeket szeretném, ha tudnád, mielőtt elindulsz az élet felé.Kolbert Márió

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában