Harmonikával a harmonikáért

2018.09.16. 19:00

Megszólalt az új Scandalli is!

Úgy kezdődött, hogy az intézményben működő harmonikazenekar tagjai és vezetői szerettek volna egy igazi hangversenyharmonikát – csak nem volt rá pénzük. Ismerős helyzet...

Pekarek János

Ám egy kitűnő ötlet szerint hangversenysorozatot szerveztek, lásd: „harmonikával a harmonikáért”, amelynek látogatói ugyan ingyen hallgathatták meg a zenekar előadásait, viszont támogatói jegyekkel segíthették is az együttest abban, hogy megvásárolhassák áhított hangszerüket.

A közönség pedig a szó minden értelmében vevő volt az ötletre! Mi több, sok vállalkozás szponzorként külön is támogatta a kezdeményezést, különböző összegeket utalva a zeneiskola Szonáta Alapítványának.

A kezdeményezés sikerrel járt, ahogyan már ezt is volt szerencsénk megírni (mert jó dolgokról külön öröm beszámolni!): a Sándor Frigyes Zeneiskola harmonikazenekara már birtokba vehette azt a Scandalli márkájú, 120 basszusos koncertharmonikát, amellyel jelentősen javíthatják az együttes hangzását.

Sikeres volt a Harmonikával a harmonikáért sorozat
Fotó: archív

A szerzeményt szeretnék bemutatni közönségüknek is

Ennek jegyében folytatják tervezett koncertsorozatukat Dunaújvárosban és környékén.

Legközelebb ma, szeptember 15-én, szombaton este hat órakor lép fel a zenekar, mégpedig Dunaföldváron, a városi művelődési ház színpadán. Ez lesz a hetedik fellépésük a Harmonikával a harmonikáért sorozatban, továbbra is ingyenesen, ám ezúttal is lehet támogató jegyekkel segíteni a zenekart. Ez alkalommal is felcsendül majd a Scandalli harmonika.

Ahogyan Juhos Melindától, a Sándor Frigyes Zeneiskola tanárától, a harmonikazenekar vezetőjétől megtudtuk: a dunaföldvári fellépésen alapvetően három szakaszra bontják műsorukat.

Elsőként magyar népdalfeldolgozásokat játszanak majd: ez elmaradhatatlan része fellépéseiknek. Ezután francia musettek kerülnek a repertoárra: keringőhöz hasonló, leginkább a párizsi Szajna-parton működő harmonikások által népszerűvé tett műfaj ez. Végül, de nem utolsósorban argentin tangók következnek majd: az utóbbi évtizedekben rendkívül népszerűek lettek ezek a feldolgozások a közönség körében, szinte minden földrészen.

Juhos Melinda megjegyezte: a dunaújvárosi közönségnek is szeretnék bemutatni új hangszerüket: a zeneiskola nagytermében, október 1-én, a zene világnapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában