Önnek ajánljuk

2021.04.25. 10:00

Második helyet ért el Ocztos Dominik

Ocztos Dominik, a Pannon Oktatási Központ tanulója második helyezért ért el az országos történelmi versenyen.

Balla Tibor

Lelkesen készül a szombati döntőre Dukai László (b) és Ocztos Dominik (j)

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ocztos Dominik szerepléséről tanára, Dukai László számolt be közösségi oldalán. A Pannon Oktatási Központ 9.B osztályos tanulója az országos döntőn 2. helyezést ért el, egy maratoni több mint ötórás szóbeli megmérettetésen budapesti Ady Endre Gimnázium által szervezett országos történelemversenyen!

A verseny témája a „Forradalom és szabadságharc 1848/49-ben”, a zsűri elnöke Dr Hermann Róbert történész volt.

Ahogyan arról már beszámoltunk, a Pannon Oktatási Központ 9/B osztályos tanulója, Ocztos Dominik Róbert ismét bravúrosan maga mögé utasítva a teljes mezőnyt, az első helyen jutott tovább a budapesti Ady Endre Gimnázium által 3. alkalommal szervezett országos (Kárpát-medencei) történelemversenyen.

A második fordulóban esszéírásban kellett bizonyítani a résztvevőknek. Dominik a mezőny fölé magasodva, 145 ponttal az első helyet birtokolta a versenyen, így nem kevesebb, mint 4,5 pont előnyben volt a második helyen álló versenyzővel szemben.

A verseny témája meglehetősen hazafias volt, hiszen a Forradalom és szabadságharc 1848–49-ben címet viselte. Felkészítő tanárával, Dukai Lászlóval a témát a legapróbb részletekig áttanulmányozták a felkészülés alatt, ez pedig meg is hozta a várva várt eredményt.

A középiskolások számára meghirdetett versenyre elsősorban 10–11. évfolyamos tanulók jelentkezését várták, csak egy megengedő opció volt, hogy 9., 12. évfolyamos diák is jelentkezhet. Így talán még nagyobb siker, hogy a POK ifjú tanulója az egész mezőnyt maga mögé utasította a tavaly decemberi és az idén februári fordulók után. Márpedig ehhez nagyon alapos tudásra volt szükség, hiszen például olyan kérdésekre kellett egzakt választ adniuk, hogy hány puskát vállaltak a pesti lőszergyárak, hogy összeállítanak.

A zsűri elnöke a szerzője annak a könyvnek, amiből a diákok versenyeznek

Dukai László tanítványai már nem először jeleskednek versenyeken, korábban Enesey Diána és Papp Krisztián is hozott már komoly eredményeket az iskolának és a felkészítőnek.

Itt még a feináléra készült Dukai László (b) és Ocztos Dominik (j)
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!