Szabadulás a drogtól

2019.10.19. 15:30

Már Dunaújvárosban is elérhető az integrált ellátás

Harmincöt éves a református egyház kábítószerfüggőkkel foglalkozó Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója (KIMM).

FMH

Ráckeresztúr, 2018. december 27. Lakók informatikai tanfolyamon vesznek részt a Kallódó Ifjúságot Mentõ Misszió Drogterápiás Otthonában, Ráckeresztúron 2018. július 18-án. A lakóknak európai uniós pályázat segítségével nyílt lehetõségük, hogy fejlesszék informatikai tudásukat. MTI/Balogh Zoltán

Fotó: Balogh Zoltán

A jubileum alkalmából Budapesten, a Hold utcai német ajkú református gyülekezet templomában tartottak nemrég konferenciát. Balog Zoltán református lelkész a konferenciát megnyitó áhítaton fontosnak nevezte, hogy megünnepeljék az elmúlt 35 évet, és „odategyék a nyilvánosság, az egészségpolitika, az egyház és a magyarság asztalára” történeteiket.

Fontos elmondani, hogy vannak szabadulástörténetek, és van egy Jézus, aki megkeresi az elveszettet – mondta, kitérve arra: a drogmisszió lényege a találkozás, és az elmúlt 35 év a misszió munkatársait is alakította, nem csak azokat, akik a misszió intézményeiben „gyógyultak vagy nem gyógyultak”.

Konyhaszolgálatosok dolgoznak a drogterápiás otthon konyháján
Fotók: Balogh Zoltán/MTI

Ugyanoda megyünk vissza

Felidézte: a ráckeresztúri drogterápiás otthonból sokáig a Hold utcai templomba jártak istentiszteletre az otthon lakói, és előfordult, hogy a templom elől vitték el a rend­őrök a rehabilitációban részt vevő, körözött fiatalt. A külvilág ugyanis „nem változik csak azért, mert te úgy gondolod, hogy megváltozol”. „Ugyan­oda megyünk vissza az életünkbe, ahonnan eljöttünk”, amikor „elkezdődött bennünk a változás” – mondta.

„Mégis, minden kudarc, botlás, tévút ellenére ünnepelhetjük együtt a szabadságot, a szabadulást, és ezt az élményt, ezt az erőt megoszthatjuk másokkal is” – fogalmazott Balog Zoltán.

Csiki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: az addiktológiai ellátás messze túlmutat az egészségügy keretein, valójában az emberség lényegét érintő kérdés. A KIMM 35 éves működése pedig jelzi, hogy a református egyház megtalálta a válaszokat az addiktológia szakmai és emberi kérdéseire, és megbízható, jó megoldást nyújt a hozzá forduló rászorulóknak.

A kábítószer-fogyasztás ugyanis nemcsak egészségügyi probléma, a jelenség gyakran a céltalanságra, az értelmetlen életre adott kétségbeesett reakció. A gyógyuláshoz pedig a szakszerű segítségen túl útmutatásra, reményre, emberi kapcsolatokra, tartalmas feladatokra és célokra is szükség van – mondta a helyettes államtitkár.

A ráckeresztúri drogterápiás otthon lakói informatikai tanfolyamon vesznek részt

Missziós szolgálat

A ráckeresztúri létesítmény impozáns épülete

Erdős Eszter református lelkipásztor 1984-ben Budapesten, a fasori református templomban indította el a kallódó fiatalok bibliaóráját, amelyre főként drogfüggők jártak. A református lelkésznő 1986-ban alapította meg Magyarország legrégebbi drogrehabilitációs otthonát Ráckeresztúron. Az egyház drogmissziós szolgálata azóta komplex hálózattá fejlődött.

Az otthon 18 és 35 év közötti férfiaknak segít megszabadulni a kábítószerfüggésüktől. A leszokást nem segítik gyógyszerekkel, a gyógyulás kulcsa az erősen szabályozott közösségi élet, az egyéni és csoportos terápia, valamint az imádság ereje. A terápia átlagosan egy évig tart.

A Fiatalkorúak Drogterápiás Otthona, a szintén Ráckeresztúron működő Tinirehab tizennyolc év alatti kábítószer- és alkoholfüggő fiúkat gyógyít, emellett kezelnek számítógépfüggő gyerekeket is. A 35 férőhelyes bentlakásos rehabilitációs otthont 2015 decemberében adták át.

Bibliaóra a ráckeresztúri drogterápiás otthon kápolnájában

Válaszutak

A drogmisszió működteti a budapesti Válaszút Drogkonzultációs Irodát, amely szerhasználóknak, illetve hozzátartozóiknak nyújt segítséget. Szolgáltatásai között szerepel egyéni és csoportos konzultáció, család- és párterápia, nappali ellátás.

A Dunaújvárosi Drogambulancia integrált egészségügyi és szociális ellátást nyújt szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak.

A református drogmisszió drogprevenciós műhelye a Tisztás közösségi hely Budapesten. Az ifjúsági szabadidős klubban fiataloknak segítenek a pozitív énkép kialakításában, önmaguk megismerésében és elfogadásában.

A 2015-ben megnyitott Adna Café a református drogmisszió kávézójaként egyszerre segíti a függőséggel küzdő fiatalok felépülését és nyújt közösségi és kulturális teret Budapesten, a Kálvin tér mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában