Éltetni tovább a vidéket

2019.09.13. 11:30

Magyar Falumegújítási Díjra is érdemesítették Nagyvenyimet

A kiteljesedés éve az idei Nagyvenyim életében, ami nemcsak a fejlesztésekben mutatkozik meg, hanem az elismerésekben is. Az élet különböző területein összesen négy díjra érdemesítették a községet. Legutóbbi a „Magyarországi Falumegújítási Díj a falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményért – 2019” nevet viseli.

Körmendi Erzsébet

Fotó: LI

Keveset hallani környékünkön erről az elismerésről, amelynek a magyar vidék fejlesztése tekintetében van igazán nagy rangja. A Magyarországi Falumegújítási Díj a vidéki élettel kapcsolatos szakértőkből – energetikus, mezőgazdász, építész – álló szakmai zsűri ítéli oda, és arra keresi a jó hazai gyakorlatokat, hogy miként lehet a vidéket tovább éltetni. Kulcs­szó a fenntarthatóság.

Az általános iskola épülete már teljesen energiatakarékos és a parkja is gyönyörű
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

– E falumegújítási mozgalom fő értékének azt gondolom, hogy általa tudatosabbá válnak azoknak az embereknek a cselekedetei, akiknek hatásuk van a kistelepülések, a vidéki térségek fejlesztésére. Egymás hasznos példáit megismerhetik a települések vezetői, ezzel kedvet is csinálnak a falumegújításhoz, és információs bázist is teremtenek – hangsúlyozza Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere. – A fenntarthatóság tekintetében Nagyvenyim azért izgalmas, mert például az energetikai megközelítés nem kérdés, gyakorlatilag minden intézményünk energiatakarékos. Nálunk tehát nem a napelemek használatára kell megoldást találni, hanem egészen más fenntarthatósági problémákra. A kérdés, tudunk-e egymásnak segíteni azáltal, hogy a sajátos problémákat is feltárjuk, megosztjuk egymással, ezáltal azokat a meccseket, amelyeket egy település már megvívott, ne kelljen megvívnia a másiknak is, hanem adjunk neki mankót, amit fel tud használni a saját harcában.

Impozáns az emlékpark

Nagyvenyim példájában a stratégiai megközelítési módot értékelte nagyra a zsűri, a díj annak a településfejlesztési koncepciónak az elismerése, amit öt évvel ezelőtt megfogalmazott a polgármester, és amelynek megvalósításán módszeresen dolgoznak, és eredményeit látjuk faluszerte.

A község büszkesége a művelődési ház és szociális szolgáltató tömb

A Magyarországi Falumegújítási Díjon felül Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatában, Hódi Attila, a Nagyvenyimi Polgárőr Egyesület elnöke pedig a Polgárőr Érdemkereszt ezüst fokozatában részesült májusban; júniusban pedig az országos szövetség a Polgárőr Község címre érdemesítette Nagyvenyimet. Júliusi siker a Magyországi Falumegújítási Díj, szeptemberben a Virágos Magyarország szervezőbizottságának különdíját vehette át a településvezető, múlt héten pedig Altomünsterben a Partnerkapcsolati érdem­érem arany fokozatával ismerték el a tevékenységét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában