East-West Cohesion

2017.11.17. 07:00

Lengyel vendégek Dunaújvárosban! Lesznói delegáció érkezett

Egy ponton találkozott a Dunaújvárosi Egyetemen zajló Tudományos hét programsorozata és Leszno város küldöttségének napirendje tegnap: a lengyel delegáció is részt vett az East-West Cohesion konferencia plenáris ülésén délelőtt.

Balla Tibor

Eastwest Fotó: Zsedrovits Enikõ

A konferencián megjelenteket dr. habil András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora köszöntötte, majd rövid angol nyelvű bemutatót tartott az egyetem nemzetközi kapcsolatairól, eredményeiről, a világban elfoglalt helyéről.

A plenáris ülésen olyan előadások hangzottak el, mint A Kelet-Nyugat Kohézió új kihívásai a globális gazdasági térben, A nem EU országok bevonása az EDRS megvalósításába, Nemzeti gazdaságpolitikai kihívások a transznacionális gazdasági térben, A magyarországi vállalatok határon túli tőkebefektetéseinek tendenciái és tapasztalatai, vagy a Kohézió és a V4 országok export-import függősége.

A vendégeket dr. András István rektor köszöntötte Fotó: ZsE

Az East-West Cohesion konferencia végén dr. András István rektor kitüntetéseket, díjakat adott át a konferencia külföldi vendégeinek. A legrangosabbat, a címezetes egyetemi docens kitüntetést Mikolaj Zgainski, a Jan Amos Komenski State School of Higher Vocational Education in Leszno Nemzetközi Kapcsolatok Irodájának vezetője kapta. Címzetes egyetemi tanár kitüntetést kapott még prof. dr. Sergey Rogozhin, az Ural State University of Economics akadémiai ügyekért felelős alelnöke és prof. dr. Claudiu Coman a Transilvania University of Brasov Faculty of Sociology and Communication dékánja. A Dunaújvárosi Egyetemért díjat dr. Eduard Patrakov, az Ural Federal University szociális biztonsági osztály vezetője vehette át.

Az East-West Cohesion konferencián díjakat, okleveleket kapott külföldi vendégek csoportja a díjkiosztó ünnepség után Fotó: Zsedrovits Enikő

Bizonyára kevesen tudják, hogy Leszno város Lengyelország nyugati részén a Nagy-lengyelországi vajdaságban helyezkedik el két nagy központ: Poznań és Wrocław között. Mintegy 64 ezer lakosa van és 31,9 négyzetkilométeren terül el. A lengyel delegációt PhD Piotr Jozwiak, Leszno alpolgármestere vezeti, és tagjai közt van a kitüntetett mellett PhD Krystian Maćkowiak, Leszno Város Tanácsának tagja, Magdalena Urbaniak, a nemzetközi együttműködésekért felelős koordinátor, Pawel Mrozkowiak, a Leszno Futsal Club elnöke, PhD Janusz Pola, a Jan Amos Komenski State School of Higher Vocational Education in Leszno kancellárja, valamint prof. Slawomir Stepien, a Jan Amos Komenski State School of Higher Vocational Education in Leszno Politechnikai Karának igazgatója.

Gombos István (jobbra) bemutatta a vendégeknek Retrospektív című kiállítását Fotó: Ady Géza

A lesznói delegáció a délután folyamán ellátogatott a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza épületébe is, ahol Őze Áron igazgató mesélt nekik az épület és a társulat történetéről az alapítástól napjainkig. Ezt érdeklődve hallgatták a vendégek, hiszen ők is büszkék színházukra, amit csak a háború után negyven évvel sikerült újjáépíteniük. Végigbarangolták a színház termeit, majd a kamarateremben megnézték a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház Négy évszak című előadását. Ide már elkísérte őket Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester, Hingyi László képviselő, Ewa Modrzejewska a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Gyöngyössy Katalin, a Dunaújvárosi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Irodájának vezetője, és Fábiánné Fülöp Zsuzsanna hivatalvezető is. Innen az Intercisa Múzeumba vezetett az útjuk, ahol Farkas Lajos igazgató köszöntötte őket. Gombos István a delegációnak bemutatta Retrospektív című tárlatát, majd megtekintették az állandó kiállítást is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában