jogi kérdések

2019.07.13. 17:00

Lakásvásárlási illeték

Az ingatlan, az ingó, valamint a vagyoni értékű jog megszerzése után visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni.

Dr. Unger Zsolt

Fotó: pixabay

Illetékfizetési kötelezettség akkor merül fel, ha a szerzés ellenérték fejében, illetve öröklési vagy ajándékozási illeték alá nem eső, más módon történt. Az illeték mértéke bármilyen típusú ingatlan megszerzése (lakóház, garázs, telek, üdülő, lakás) esetén a szabályozás szerint egységesen 4 százalék. Ha az illeték megfizetésére kötelezett a lakásnak csak a résztulajdonjogát szerzi meg, a szerzett tulajdoni hányaddal arányos összegére alkalmazható a százalékos illeték.

Vannak illetékkedvezmények és -mentességek, ám ezek nem összevonhatók, például a lakások egymás közötti cseréje (ez esetben az illeték alapja a 2 lakás árának különbözete, és a 4 százalékos illetéket csak ezután az összeg után kell megfizetni; az 1 éven belül vásárolt és eladott lakás esetén az illeték alapja szintén a 2 lakás árának a különbözete, és az illetéket csak ezután az összeg után kell megfizetni vagy lakóház építésére alkalmas telek megszerzése illetékmentes, ha a vevő vállalja, hogy azon 4 éven belül lakóházat épít és ezt jogerős használatba vételi engedéllyel igazolja. Illetve újépítésű ingatlan első értékesítése esetén a vásárlás 15 millió forintig illetékmentes, 15-30 millió forint közötti vételár esetén a 15 millió forint feletti részre kell csak illetéket fizetni, 30 millió forint feletti érték esetén viszont nincsen kedvezmény, vagy 35 év alattiak első lakástulajdon szerzése kedvezményes – 2 százalékos illetéket kell csak fizetni – ha az egész lakás forgalmi értéke 15 millió forint alatt van, illetve 12 havi kamatmentes részletet is kaphatnak 2014 januárjától az első lakást szerzők, ha ezt igénylik. Haszonélvezeti, özvegyi joggal terhelt vásárlás esetén a vagyoni értékű jog összegét le kell vonni az ingatlan értékéből az illeték számítása előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában