Ahol nem csak emlékeznek...

2017.10.27. 20:12

Büszkeségpontot avattak Kulcson! De mi is ez, és hogyan jött létre?

Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke mondott beszédet október 23-án az 1956-os Büszkeségpont átadóünnepségén Kulcson.

Balla Tibor

a

De mi is ez, és hogyan jött létre?

A településen él Kaczander Károly, Kulcs díszpolgára, az 1956-os forradalom és szabadságharc hőse, élő legenda. A Temető utcában már volt emlékhely, kopjafával, trianoni kettőskereszttel, de Korondi Csaba javasolta, hogy állítsanak kopjafákat. Fejes Balázs alpolgármesterrel és az ’56-os hőssel beszélgetve született meg az ötlet. Mivel a hősökre méltón kell emlékezni, ezért úgy határoztak, létrehoznak egy büszkeségpontot.

Az emlékművön elhelyezett lélekharangokat megszólaltatja a szél

Az emlékmű körüli sétányon a 12 kopjafa – egy helyi művész, Molnár János Janó munkája – a dicsőséges 12 napot jelképezi. Ugyancsak helyi művész, Páhi Péter keze munkáját dicséri az emlékmű, amely egy lerombolt kertet szimbolizál, amelyben megfordult a szovjet harckocsi. Az avatóünnepségen részt vett az emlékbizottság két tagja is, akik elismerésüket fejezték ki a csodás megvalósításért.

A pesti srácok helytállásáról szóló dokumentumfilm mottója lett az emlékmű jelmondata: Ahol a hősöket nem felejtik el, mindig lesznek újak Fotók: Ady Géza

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára meghirdetett Emlékévben az 1956-os Emlékbizottság pályázatot írt ki 1956-os Büszkeségpont létesítésére. Kulcs község önkormányzata pályázott, és nyert 3,2 millió forintot. Persze ez messze nem elegendő, a végösszeg a 6 milliót is meghaladja, de sokat hozzátettek a kulcsiak is. Hatalmas volt az összefogás, sok mindent a saját kezükkel végeztek el, Jobb Gyula polgármester Fejes Balázzsal és néhány emberrel a szegélyt készítette el.

A fejlesztés itt még nem ért véget, a környező, lenyűgöző szépségű területet emlékparkként szeretnék használni. Valóban a büszkeség pontjaként szeretnének rágondolni, a teljes környéket igényesen alakítják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában