Két lábon nagy felelősséggel

2017.11.23. 13:00

A gyalogosokra is vonatkoznak szabályok és ugyanúgy büntethetők

A gyalogos közlekedhet az úttesten? Megbüntethetik azért, ha a „zebra” mellett megy át? És ha a kerékpársávot használja közlekedésre?

DH

jzhjz

A közlekedésben résztvevőkre, így természetesen a gyalogosokra is vonatkoznak szabályok, előírások, még akkor is, ha nem tudnak róla.

Ki is a gyalogos?

A közúti közlekedésben gyalogosnak minősül az a személy, aki nem vezet járművet és nem is jármű utasa. A két meghatározás nem jelenti egyazon fogalmat. A KRESZ-előírások értelmében gyalogosnak minősül a kerekesszékkel közlekedő, talicskát, gyermekkocsit, valamint kerékpárt, illetve segédmotoros kerékpárt toló személy. Gyalogosnak számít továbbá a jármű kategóriába nem sorolható eszközzel (például rollerrel vagy lábbal hajtott gyermek „futóbiciklivel”) haladó személy is – válaszolt kérdésünkre a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának munkatársa, Pápai Eszter Etelka.

Gyalogátkelőhely nélkül

A gyalogosnak a járdán, annak hiányában pedig a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie. Ha az úton nem található járda, leállósáv, útpadka és kerékpárút sem – vagy az gyalogos és kerekesszékes közlekedésre alkalmatlan -, a gyalogosok jogosan használhatják az úttestet.

Ötven méteren túl

Kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában a gyalogos akkor kelhet át az úttesten, ha az úttestre lépés előtt annak veszélytelenségéről meggyőződött, és a közelben (50 méteren belül) kijelölt gyalogátkelőhely vagy alul- illetve felüljáró nem található. A gyalogos részére a rá vonatkozó szabályok megsértése miatt a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi törvény alapján – az adott szituáció elbírálását követően – figyelmeztetés, 5-50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság és 5-150 ezer forintig terjedő szabálysértési bírság szabható ki – hangsúlyozta Pápai Eszter Etelka. Gyalogátkelőhely hiányában a gyalogos a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át az úton. Ez lakott területen lévő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén lévő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában) történhet.

Gyalog a kerékpárúton

A gyalog- és kerékpárúton a gyalogos nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti a kerékpáros-forgalmat. Közös kerékpár- és gyalogútból kétféle létezik: hosszirányú felosztású és osztatlan. Előbbi esetén középen sárga vonallal különítik el a kettőt, és burkolati jellel jelölik, melyik oldalt mely közlekedők használhatják. Az osztatlan esetében nincsen jelölés, azt a kerékpárosok és a gyalogosok is használhatják. Minden olyan szabály megsértésekor, amelyet a KRESZ tilt vagy nem enged meg, büntethető az érintett gyalogos vagy járművezető – tudtuk meg a kommunikációs szolgálat illetékesétől.

Gyalog az úttesten

Járda, útpadka, leállósáv és kerékpárút hiányában az úttest szélén, egyes sorban, lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül pedig mindig a bal oldalon, a forgalommal szemben közlekedhetnek a gyalogosok. A segédmotoros kerékpárt vagy kerékpárt toló, illetve a kerekesszékkel közlekedők mindig haladhatnak a menetirány szerinti jobb oldalon.

Ahol jár az elsőbbség

Az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak elsőbbsége van azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad – még akkor is, ha ott nincsen gyalogátkelőhely. Azonban a gyalogosnak kötelessége meggyőződni arról, hogy a járműforgalmat nem zavarja; és nem lép az úttestre, ha úgy látja, a jármű olyan közel van, hogy az veszélyeztetné mind a gyalogos, mind a jármű irányítójának biztonságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában