Európa kulturális fővárosa

2017.10.19. 19:56

Dunaújváros örömmel támogatja Székesfehérvár pályázatát

Megyei jogú városunk közgyűlése örömmel támogatta a megyeszékhelyünket, Székesfehérvárt abban, hogy pályázzon a 2023. évi Európa kulturális fővárosa cím elnyerésére.

Körmendi Erzsébet

Dr. Cser-Palkovics András (j) személyében első alkalommal vett részt Székesfehérvár polgármestere Dunaújváros közgyűlésén. Őt üdvözli Cserna Gábor, Dunaújváros MJV polgármestere Fotó: Ady Géza

Történelmi jelentőségűnek mondható a tegnap délelőtti közgyűlés olyan szempontból, hogy ez volt az első alkalom, amikor a megyeszékhely polgármestere ellátogat a dunaújvárosi önkormányzati vezetők ülésére. Dr. Cser-Palkovics András az első székesfehérvári polgármester, aki felszólalt Dunaújváros Megyei Jogú Város közgyűlésében. Olyan közös ügy érdekében tette mindezt, amely – a megyeszékhelyen messze túlmutatva – Fejér megyéről, az összefogásról is szól. Cserna Gábor polgármester köszöntőjében elismeréssel szólt az ősi, koronázó városról, Székesfehérvárról, amely kulturálist, régészeti, néprajzi és gazdasági értékeket tudott felhalmozni évszázadok alatt, méltó Európa kulturális fővárosa címre. ​

A Kulturális főváros cím elnyerése közös ügyünk

A kulturális főváros cím elnyerése fontos nemcsak Székesfehérvár, hanem a megye számára, és az ország megítélése szempontjából is, hangsúlyozta Cserna Gábort, és üdvözölte az ülésen a megyeszékhely polgármesterét, alpolgármesterét, és a velük együtt érkezett tisztségviselőket. Cser-Palkovics András elmondta: ahhoz, hogy Székesfehérvár megalapozottan indulhasson az Európa kulturális fővárosi cím elnyerésére, támogatásokra van szüksége. Székesfehérvár polgárait kérdezték elsőként, döntő többségük az ügy mellett voksolt. Továbbá megkérdezik a megye valamennyi települését, Dunaújvárost és Fejér Megye Önkormányzatát kiemelt partnerségre kérik fel. A polgármester emlékeztetett rá: két megyei jogú városa van Fejérnek, mindkettő erős város, ipari centrum, hasonló nehézségekkel és megoldásra váró feladatokkal. Felhívta a figyelmet a közös cél közösségformáló erejére, amelynek két területe a sport és a kultúra, és ezekben mindkét megyei jogú város nagyon erős. Lényeges továbbá, hogy az Európa kulturális fővárosa cím elnyerésére inkább eszközként, mint célként tekintenek, mert ha nem nyeri el Székesfehérvár e címet, a pályázatban megfogalmazottak közül akkor is sok mindent szeretnének megvalósítani. Viszont nyerni szeretnének! – tette hozzá Cser-Palkovics András. E szándékot a közgyűlés örömmel támogatta.

Ez történt...

A vendégek távozása után az elmúlt időszak főbb eseményeinek taglalása következett. A jobbikos Barta Endre három témakörben szólt hozzá. Elmondta, méltó volt az október hatodikai megemlékezés, hasznosak és jók az intelligens zebrák, valamint együttműködést javasolt a kilakoltatásokkal és végrehajtásokkal kapcsolatosan, mert e téren szerinte tarthatatlan a helyzet. Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester válaszában hangsúlyozta: a Védőháló keretében éppen az ülést megelőző napon osztottak szét négymillió forintot a tartozásokat felhalmozott segítségkérők között. Majd az alpolgármester élesen bírálta a Jobbik országos és helyi ügyekhez való hozzáállását. A szocialista Pintér Attila vízellátással kapcsolatos kérdésére válaszul Szepesi Attila alpolgármester elmondta: továbbra is mindent megtesznek, hogy a város ellátása zavartalan legyen, új csápos kút kialakítása és vezetékcsere is része a Modern Városok Programnak. Cserna Gábor zárta a napirendi pontot: összegezte az elmúlt időszak főbb eseményeit.

Fejlesztésre szánt pénzek

Az érdemi döntések között több Modern Városok Program-rész is volt. A közgyűlés támogatta a radari sporttelep fejlesztéséhez szükséges telekalakításokat, és a DVG Zrt.-t bízta meg az élményfürdő felújításának kivitelezési munkálataival 584,2 millió forint vállalási díjért, valamint elhatározta, hogy a Baracsi úti arborétum további fejlesztése céljából megvásárolja az önkormányzat a Baracsi utca 47. alatti ingatlant. A közgyűlés elfogadta azt a támogatási szerződést, amelynek értelmében a város kétmilliárd forint összegből fejlesztheti a kézilabdacsarnokot. Egyetértett limes-helyszínek fejlesztése érdekében benyújtandó pályázattal, valamint azzal is, hogy Dunaújváros partnerként segít Iváncsának egy ottani logisztikai központ kialakításában, cserébe az abból befolyó iparűzési adó fele városunk büdzséjét gyarapítja majd később, tájékoztatta a megjelenteket Szepesi Attila. Összességében mintegy 16,6 millió forintot szavaztak meg a képviselők a nyilvános illemhely, óvodák és az MMK felújítási munkálataira, több mint kétmillió forintot a Lebuki-patak beszakadt gyalogos átjárójának helyreállítására, 1,4 millió forintot az erdei tornapálya felé vezető úton a leszakadt rézsű kijavítására, és közel 38 millió forintot biztosítottak buszvárók, buszöblök, parkolók, járdák javítására.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában