fej-nyaki daganatok nemzetközi napja

2019.07.11. 08:08

Kórházunk is csatlakozik a világnaphoz

Néhány évvel ezelőtt a Fej-nyaki Onkológiai Társaságok Nemzetközi Föderációja július 27-ét a világ fej-nyaki daganatok nemzetközi napjává nyilvánította.

duol.hu

Fotó: Shutterstock

A Nemzetközi Szervezet világszerte kezdeményezi és kéri, hogy az egészségügyi intézmények a fej-nyaki daganatokra, azok megelőzésére és kezelésének fontosságára hívja fel a lakosság figyelmét.

A fej-nyaki daganatok a kulcscsont és a koponyaalap között elhelyezkedő szervekből – a bőr, az orrüreg, az orr-melléküregek, a nyálmirigyek, az orca, a szájüreg, a garat, a gége, a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy – indulhatnak ki. A betegség leggyakoribb tünetei lehetnek az említett szervek valamelyikén jelentkező duzzanat, növekvő fájdalommentes csomó, egy nem gyógyuló seb, zsibbadás, fájdalom vagy szokatlan vérzés, idegentest érzés, a hang egy hónapon túli rekedtsége, hosszan tartó, fokozódó fülfájás, rágás, nyelés nehézsége. A panaszok, tünetek két hétnél hosszabb ideig tartó fennállása esetén indokolt felkeresni egy szakorvost a pontos diagnózis megállapítása céljából.

A világnaphoz kapcsolódóan intézményünk ebben az évben is szervez fej-nyaki daganatos szűrési napokat 2019. július 18-én 15 – 19 óráig és július 25-én 15 – 19 óráig a Szent Pantaleon Kórház IV. emeleti fül-orr-gégészeti osztályának kezelőjében. A vizsgálat elvégzésére előzetes időpont egyeztetést követően van lehetőség. Előjegyzés munkanapokon 8-14 óra között kérhető a (25) 550-132-es telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!